Austrija je omiljena država ,,,

... naših markirača planinarskih staza. A evo i zašto je to tako:

oznaka

Austrija je država od koje je moja prethodna država Republika Jugoslavija bila veća tri puta, a moja današnja država BiH manja za samo 1,6 puta. Uprkos tome je Austrija izgleda ujedno i jedan od većinskih vlasnika ove moje najnovije i najnapaćenije države sastavljene od dva ravnopravna dijela Hercegovine i Bosne, što joj i samo ime kaže, tako da je diskriminišuće skraćeno je nazivati samo Bosna, što mnogi rade pod izgovorom da je tako kraće.

Sa koje god strane pogledam meni je Austrija čudna država. Počev od samog imena koje u prevodu sa austrijskog na bosanski jezik znači “istočno carstvo”. Znači stanovnike te čudne države možemo s punim pravom nazivati “istočnocarci” i da mi čudno gledamo ljude, koji nas čudno gledaju zbog ovakvog našeg ponašanja.

Čudna je i priča o nastanku nacionalnih simbola te meni čudne države. Evo recimo priče kako je nastala istočno-carska nacionalna zastava, veoma popularna i sada u našim planinarskim krajevima. A u planinama bar ne oskudijevamo. Znači da govorim o veoma zastupljenoj i prilično raširenoj problematici.

Navodno istočnocarski narodni vođa pokreta za oslobođenje istočnocarskog naroda, kojem nisam zapamtio ime, što i nije bitno za priču, je vodio veoma tešku i mnogo krvavu borbu za oslobođenje, tako da je na kraju bitke bio sav krvav od glave do pete. Kada je odmotao svoj, tuđom krvlju natopljen pojas vezan oko struka, ispod pojasa se ukazala bijela košulja do koje krv nije uspjela do prodre. Očevidci kažu da je taj prizor toliko ostavio snažan utisak na okupljene oko vođe da su momentalno dobili ideju kako da im izgleda njihova istočnocarska zastava. I bi tako. Nacionalna zastava Austrije se sastoji od tri horizontalne trake iste širine, dvije crvene i treće bijele između. Uostalom pogledaj fotografije:

oznake

Ova fotografija nije napravljena u Austriji nego kod nas u BiH. Puna je BiH ovakvih zastava. Crtaju je oduševljeni markirači planinarskih staza po valjda još uvijek našim planinama. I ne samo to, crtaju je i po Srbiji, našoj prijateljskoj državi koja nam Sarajevo izdašno snadbjeva svojim raščanskim stanovništvom.

Negodovao sam krovnim organizacijama planinara i Srpske i Srbije i to u elektronsko-pismenoj formi zbog ovoga upornog crtanja austrijskih zastava. Nisam samo negodovao, nego sam i nudio rješenje, poslao prijedloge. Ali nisam prepoznao volju da se ovoj problematici posveti dužna pažnja. Najlakše je ne talasati i hodati utabanim stazama, pa makar i na našu štetu. A možda se ipak radi o zavjeri?

Da bih ubrzao preces donošenja odluke malo sam i povisio ton (pisao sam im ponovo velikim slovima i podebljano) i rekao da ako se ne donese neka odluka o promjeni izgleda ove proaustrijske markacije, ja ću hodati planinama sa kantom plave boje i prefarbavati bijelu traku sa plavom. I braća Srbi su mi odgovorili da će da me tuže, hapse i sl. jer je to nedozvoljena radnja. Znači mene će moji Srbi da kažnjavaju što crtam srbske oznake preko austrijskih, a reći će da sam vrijedan i društveno koristan ako nastavim crtati austrijske?!

Razmišljam da možda pređem u istočnocarce pa mi neće smetati sve ovo i vjerovatnije je da ću kao takav nekada i biti vlasnik ovih planina koje volim, ili bar moji potomci. Jer kao istočnocarac bih mogao onda da tužim sve planinarske saveze Srpske i Srbije da neautorizovano crtaju austrijsku zastavu po planinama i da tražim da se u Wolksbank ili Reiffeissen bank uplati za svaku nacrtanu austrijsku zastavu recimo 1€. I eto meni bogatstva bez ikakvog rada, čistom manipulacijom. Živjeli zakoni o zaštiti autorskih prava.

E tek tada će se Srbi sjetiti da bi mogli da crtaju svoju umjesto austrijsku zastavu po planinama.

P.S. Javio mi se jaran Dejan iz Njemačke sa informacijom da je onomad tražeći u Beču Betovenov grob, pronašao grob pisca teksta austrijske himne. Na grobu piše Paula von Preradovic. Pored srbske, bosansko-hercegovačke i hrvatske himne i austrijsku su pisali Srbi, svugdje prisutni i nezaobilazni narod. A ispričao mi je i vic kojeg pričaju u Njemačkoj: Pitao Hans Petera u čemu je razlika između švajcarske i austrijske zastave. Ovaj, normalno, kaže da nema pojma. Na to mu Hans objasni da švajcarci imaju na crvenoj podlozi bijeli plus, a austrijanci na crvenoj podlozi veliki debeli minus.

Duško Bošković