Potkradanje i rasrbljavanje

Koliko dugo i pod kim su Srbi bili?

otomanijaDosta često se može čuti i na samoj TV, a ne samo u svakodnevnom razgovoru, da smo bili pod Turcima 500 godina. Mnogi barataju sa tim podatkom sa takvom sigurnošću kao da je tačan. I ne pada im na pamet da ga preispitaju kao da je sveto pismo u pitanju.

Čak će i akademski obrazovani ljudi ispaliti ovu cifru u razgovoru sa takvom ubjeđenošću, kao da su sami upravo čas prije izračunali taj podatak i dobili baš ovako okruglu cifru. I to što je najinteresantnije, ovo ne govore srbski neprijatelji da bi nas ponizili ili omalovažili, nego sami Srbi.

Sama konstrukcija „biti pod Turcima“ nije najkorektnija, pošto se radi o dinastiji Osman koja je okupila Turanska plemena iz Azije i koja su krenula u brutalna osvajanja podčinjavajući i pridodajući svom carstvu i mnoga druga plemena, koja nisu ni nalik originalnim turanima. To se da i sada vidjeti među Turcima, jer svaki koji je nalik na nas Srbe zna se kojeg je porijekla i da nije azijatskog.

Na našim prostorima u vrijeme Osmanlija, su vladali uglavnom Srbi koji su prelazili na islam, pošto je to bio uslov bez kojeg se nije moglo biti vladar ni jedne oblasti u tom carstvu niti predstavnjati ikakav važan faktor. Uzimajući sve ovo u obzir fraza „biti pod Turcima“ je više nego netačna. U našem slučaju bilo bi ispravnije reći „bili smo uglavnom pod Srbima muhamedancima.

Što se tiče broja od 500 godina i on je problematičan. Samo Osmanlijsko carsto, koje je ime dobilo po osnivaču Osmanu je trajalo ukupno 620 godina. Teško je za povjerovati da su se u ono vrijeme mogli iz Azije tako brzo ovladati velikim prostorom i proširiti se i do naših krajeva i da se „naših 500 godina“ uklopi u tih 620 godina.

Neka od tadašnjih srbskih država je možda i bila toliki broj godina pod Osmanlijama, ali svi Srbi kao narod nijesu sigurno bili. Uvijek je bio neki dio srbstva nepokoren i van vlasti Carigrada. Tako da je sasvim sigurno pogrešno govoriti o petstogodišnjem životu Srba pod Osmanskim carstvom, jer to naprosto nije istina.

Jer se čak i na Vikipediji, prepunoj antisrbske propagande i na samim srbskim stranicama, može pronaći podatak kada je Čarnojević poveo Srbe u izbjeglištvo nakon pada te srbske teritorije pod Carigradsku vlast, a može se pronaći i podatak kada je formirana na srbskim teritorijama Vojna krajina, koja se izborila da ne bude pod vlašću Carigrada. Ta dva datuma se mogu oduzeti i doći do zaključka da svekoliko srbstvo po Balkanu nije bilo ni sto godina pod vlašću Carigrada, a kamo li petsto.

A pod Turcima su onomad kao i sada bile samo uglavnom Turkinje.

 

Duško Bošković

Izvor: Srpski Kulturni Klub