Potkradanje i rasrbljavanje

Benjamin Kalaj: Stvoriti Veliku Hrvatsku

kalajU Srbiji sanjare o stvaranju velike Srbije, koja bi obuhvatala Bosnu i Hercegovinu, a kasnije, možda, Dalmaciju i Hrvatsku, pod srbskom hegemonijom. U Hrvatskoj takođe, sanjare o jednoj velikoj Hrvatskoj, koja bi obuhvatila Dalmaciju, Hercegovinu i Bosnu, a kasnije, možda, i Srbiju pod hegemonijom Hrvatske.

“Jednom od ova dva elementa, svakako, moramo pomagati. Hrvati su obrazovaniji, imućniji i žive pod sređenijim političkim uslovima, nego Srbi. Osim toga, Hrvati zavise neposredno od nas. U našim odnosima sa Hrvatskom, krije se ključ južno-slavenskog pitanja. Ako bi se ostvarilo pomirenje između Hrvatske i Mađarske, Hrvati će biti prvi koji će se okrenuti protiv Srba, ne samo u Srbiji, već i u samoj Hrvatskoj, gdje ima mnogo pravoslavnih Srba. Premam mom skromnom gledištu, od jedne nove nagodbe sa Hrvatskom proizišao bi jedan posredan, ali ne manje važan rezultat – a to je zakržljavanje, pa, najzad i nestanak srbskog elementa u Vojvodini. Nadalje, kako bi Hrvatska dobila slobodne ruke, bezuslovno bi otpočela tajnu agitaciju u Bosni i, nesumnjivo s više uspjeha, nego što je to Srbija činila, jer bi Hrvati naišli na simpatije i katolika i muslimana.

Hrvatsko snaženje, s obzirom na nas, čim se čini na štetu Srba, ne može biti opasno po Austro-Ugarsku, jer granice hrvatskog širenja, biće korisno i za nas. Ne samo da ćemo razdijeliti južne Slavene, nego ćemo i za dalje dijeljenje (na Balkanu) dobiti odriješene ruke.”

Ovo su riječi nekadašnjeg „visokog predstavnika“ za Bosnu i Hercegovinu guvernera tj. upravitelja Benjamina Kalaja, preuzete iz knjige Slobodana Jarčevića „Gresi istoričara“ izdavača „Miroslav“, 2006. godina. Napisane su prije stopedesetak godina, a zvuče kao da su prekjuče izgovorene.

Sada nam je valjda svima očigledno vidljivo da postoje dugoročni planovi utamanjivanja Srba, gdje je jedina naša krivica što smo žilavi. Mnogi Srbi neće da vide i da priznaju da postoji taj plan odvajkada, a neki stvarno i ne vide, pa ne mogu ni da priznaju postojanje tih planova. Elem, i zbog jednih i zbog drugih mi nemamo adekvatan odgovor na ovaj plan.

I stalno smo u defanzivi, nikada još nijesmo preuzeli inicijativu i poduzeli aktivnu odbranu od nasrtaja. A naša je stara izreka “napad je najbolje odbrana”, kao da smo je smislili za nekog drugog, a ne nas.

Ovaj Kalajev stav, je u stvari projektni zadatak za sva srbska stradanja koja su doživjela kulminaciju holokaustom Srba u ND Hrvatskoj.

Kalaj reče “Velika Hrvatska ima pretenzije da priključi i Srbiju pod svoju hegemoniju”, pa Srbi u Srbiji dobro otvorite oči i izoštrite čula, Benjamin je sve jasno i precizno rekao kako treba raditi, a vi se potrudite da prepoznate metode kojima se to postiže. Paleta metoda je jako široka i raznobojna. Ne vodi se rat samo oružjem. Danas nas ubiše tastaturama, fotografijaam i video snimcima. Da možda nije ovo najnovije naoružavanje Hrvacke u svrhu Kalajevog plana i projekta? I da li je samo zbog Srbije ili je i zbog Srpske? Ili zbog oboje, a sve o jednom trošku?

Kalaj nije bio slabo obavješten čovjek, čak naprotiv, jako je dobro poznavao situaciju na prostoru kojeg je obuhvatila kasnija Jugoslavija, bio je upućen i u ezoterijska znanja, a egzoterijska ionako skoro svi znamo. Zato je njegov projekat jako čvrsto utemeljen i traje neprekidno evo već preko vijeka, sprovodi se dio po dio.

Kalaj je u svojoj knjizi “Istorija Srba” Srbima smatrao Srbijance, Bosance, Hercegovce, Crnogorce i Dubrovčane. Postavljen je za upravitelja BiH kako bi metodom rasrbljavanja Srba odvojio zapadnodrinske Srbe od istočnodrinskih i kako bi Vatikan napokon izašao na Drinu. Drina inače nikada nije bila granica između carstava, nego je i to falsifikovano u istoriji kako bi se uz zgodnu i opravdavajuću priču lakše izbilo na nju. Drina je u stvari uvijek bila kičma između Srba, najvećeg i najznačajnijeg naroda balkanskog.

Kalaj je krenuo da sprovodi plan regionalizovanja Srba, pa je regionalnim imenima počeo nazivati Srbe i tako je krenulo formiravanje “bosanske nacije”. Da bi se to uspješno sprovelo Kalaj je morao da sam sebi zabrani knjigu na teritoriji BiH. Ovo još jednom dokazuje da ne pravimo mi ludilo među sobom, nego nam ga uvijek organizuju sa strane, a jedina naša krivica je što pristajemo da učestvujemo u tome i dodajemo uvijek novi kvalitet.

Čovjek se na momente zapita poslije ovoliko stradanja, zar je bilo potrebno da Kalaj izazove toliko nesreće i upropasti ljudskih sudbina, samo zarad toga da bi bio na vlasti. Isto kao i sadašnji “visoki predstavnici”. Nijesu oni tu da nam pomažu, nego da odmažu.

Ni jedan projekat na svijetu se ne sprovede u potpunosti kako je zamišljen, pa se tokom pravljena bosanske nacije desilo da su u Republici Jugoslaviji nastali od Srba muhamedanaca – Muslimani, a tokom rasturanja te države nastade Bošnjačka nacija. Pa se sada lome kolja i oko toga da li je srbski jezik bosanski ili je bošnjački, i gdje se zagubi hercegovački, ili se pretvorio u crnogorski.

Ludilo.

Vidljivo je da se ipak nije odustalo o Bosanske nacije. Pogledajte medije po Srbiji i BiH koliko naglašavaju u svojim naslovima i tekstovima “Bosanac uradio ovo, Bosanac uradio ono”. Pri tome ne pazeći da i ljude iz Hercegovine proglašavaju Bosancima.

Ludilo.

Probijajući mozak svima o stvaranju nekakve Velike Srbije koju sve tiše i tiše zagovara jedino posustali Šešelj, stvoriše u pozadini Veliku Hrvatsku, a uporno se radi i na stvaranju Velike Bosne i Hercegovine i Velike Albanije. I to sve po ugledu na Veliku Britaniju koja je okupirala Škotsku, Vels i dio Irske, pa ko vele, hajde da na tom principu napravimo i još neke Velike države, a pri tome striktno da se pazi da Srbi ne naprave isto to za sebe. Jer za Srbe ne važi što važi za sve ostale. Mada ni Rasima nije lako.

Imaće iste probleme kao i mi.

 

Duško Bošković. 09.02.7524(2016)