Potkradanje i rasrbljavanje

Da li su Srbi prvenstveno Srbi ili su pravoslavci?

srbRusZastavaPrije izvjesnog vremena gledah na TV sveštenika SPC, a možda čak i vladika bijaše, kako govoraše o „našem jeziku“, a nikako da prevali preko usta da je to srbski jezik. Pomislio sam tada da je možda to bila u pitanju neka slučajnost, možda trema pred kamerama i novinarom, propust ili previd, ali poslije ovog videa ispod teksta, kojeg vam dajem na uvid, smatram da se ne radi ni o čemu spomenutom, nego o namjeri. Nije slučajno što se ne spominju Srbi i srbsko u nabrajanju sa ostalim, da se ostalim daje prednost, a ne onome od kojega je sve poteklo.

Šta nam to sprema naša crkva i polagano servira da ne primjetimo na vrijeme i pobunimo se? Kada nas naša crkva odgoji, na šta ćemo izaći? Na Srbe nećemo sigurno. Možda na neke hibride, mutante.

Uvijek je bila interesantna nedoumica da li su Srbi vjernici, prvenstveno i više Srbi nego li pravoslavci, ili su prvo i više pravoslavci pa tek onda Srbi? Mada nas stalno poučavaju, pa se tako i vjeruje, da su pravoslavac i Srbin sinonimi i da je to neodvojivo jedno od drugog. Možda je to nekada i bilo tako, ali kako sve raste, razvija se, evoluira, pa tako i društvo, tako da to danas više nije isto. Da je isto imalo bi isto ime.

Srbi ateisti ili agnostici nemaju taj problem, znaju da su prvo i jedino Srbi, pošto govore srbski jezik i pripadaju srbskom kulturnom krugu i baštini. A osim toga ne postoji ateistički ili agnostički narod da bi bili u dilemi šta su, za razliku od pravoslavnog naroda čiji se pojam često koristi, a može i da se čuje često od sveštenika koji ga sve češće koriste nego pojam srbski narod.

Da li Srbska pravoslavna crkva Srbe postepeno priprema da budu prvenstveno i prvo pravoslavni narod, pa tek onda Srbi, da bi nas tako lakše preveli u neku od nacija Hrvata, Bosanca, Crnogorca, Hercegovaca, Krajišnika i sl.?

Treba saznati kako pripremaju Rase njihovi sveštenici. Ako i od njih prave prvenstveno pravoslavce, pa tek onda Rase, onda je na snazi neko novo „sovjećenje“ Rasa kojima treba da sepridruže i Srbi. Zato je možda i povika na Vuka Karadžića koji je sve Srbe „natjerao“ da govore kao zapadni Srbi, a ne rasijanski, i koji je na bazi Mrkaljeva rada fonetizirao srbicu da manje liči na rasijansko pismo. Pa nas je Vuk kao odrodio od braće Rasa preko pisma i jezika.

Velika se igra igra u pozadini. Neke interesuje šta nam to rade i spremaju pa raskopavaju, a veliku većinu ne interesuje, nego su se samo prepustili matici, pa gdje ih ona dovede – dovede ih.

Na snazi je nova podjela među Srbima, na radoznale i na one koji to nisu.

Elem, da zaključim da se Srbima i Rasima ne sprema ništa dobro ni sa vanjske ni sa unutrašnje strane, ali to nije ništa novo, niko od nas ne pamti kada nam se spremalo neko dobro. Uvijek se kidisalo na nas. Vodim na ručak svakoga ko pronađe u zapadnim medijima i jedan afirmativan natpis vezan za Srbe ili Rase.

hpcrkvaKada se već spominje pravoslavlje da raskrinkamo još jedno pogrešno ubjeđenje da Srbe proganjaju jer su pravoslavni. Srbe proganjaju jer su Srbi, a ne što su pravoslavni, jer vidimo na primjeru postojanja Hrvacke pravoslavne crkve koju niko ni u u Hrvackoj niti na širem planu ne proganja, ali zato sve sa prizvukom „srbski“ veoma loše prolazi. Dakle nisu problem prvenstveno pravoslavci kako se stalno prikazuje, nego Srbi.

Ko uguši u Srbima gordost, taj je ukinuo Srbe.

Napomena: Ko ne vidi video, a koristi Fajerfoks za krstarenje internetom, neka proba neki drugi preglednik (Opera, IE), pošto Fajerfoks ima neku grešku koju još nijesu otklonili.

Duško Bošković, 4.maj 7524 (2016.) godine