Potkradanje i rasrbljavanje

Srbijanski pogled na srbstvo

srbijanskoNa donjem video na samom početku možete vidjeti tipičan primjer kako jedan srbijanski nacionalista, što je sasvim drugačiji pojam od srbskih rodoljuba, posmatra nekoga ko nije iz Srbije. A toga je i inače prepuna srbijanska štampa, nazivanja zapadnih Srba bosancima, Hrvatima, hercegovcima, krajišnicima i mnogim drugim zavičajnim imenima samo ne imenom naroda kojem pripadaju – Srbskom. Valjda tim načinom hoće da zadrže titulu Srbin samo za sebe.

Do sada je dijeljenje certifikata o autentičnosti Srba davala SPC, a sada u eri demokratije svega i svačega, to pravo na sebe preuzimaju svi kojima to padne napamet da rade. Tako da svaki Srbin ima svezak etiketa „Pravi Srbin“ i „Nije Srbin“ koje onda lijepi drugima po svom nahođenju i ličnoj procjeni.

Najlogičnije bi bilo da neka naučna institucija, recimo SANU daje ateste građanima o njihovom srbstvu, ili da bar definiše pravila koja je potrebno ispuniti da bi se bilo Srbinom, ali sama SANU je odavno prestala biti srbska, pa bi trebala da promijeni ime i ograniči se samo na Srbiju, gdje i djeluje. Srbstvo je mnogo širi pojam od sadašnje teritorije koju obuhvata sadašnja država Srbija.

U videu je Borislav Đorđević u glavnoj ulozi, a u dnu teksta imate i njegove dvije slike pa neka svako o njegovom razumijevanju u politiku zaključi šta hoće, demokratija je (i to ona najgore vrste).

Slijedi isječak sa hrvackog portala sa izjavom legendarnog Branimira Štulića o svom porijeklu. Da li je to došlo do mozga Borislavu Đorđeviću, koji Štulića proglasi Hrvatom, nije mi poznato.

tris

Ako se kojim slučajem neko ljuti što koristim pojam srbijanac neka pogleda ovaj link , ili naslovnu sliku, nije do mene.

boraCorba

I tako dok vojvoda uglavnom pali hrvacko državno znamenje, Bora Čorba populariše to znamenje. Ali zato kao pravi Srbin lijepi etikete drugim Srbima, i izdaje ateste i certifikate o nečijem srbstvu.

Duško Bošković, na dan Svetog Vasilija Ostroškog, 7524. godine