Potkradanje i rasrbljavanje

Poziv Srbima Mostara

poziv srbima

Predstojništvo Gradskog Redarstva u Mostaru, Broj pres: 1119/41

Poziv Srbima

Pozivaju se svi SRBI sa članovima svojih porodica čija prezimena po redarstvenom popisu počimlju sa slovima C,Č,Ć,D,Đ,E i F da se danas 15. o.m. u 10 sati navečer sakupe na željezničkoj postaji radi iseljenja u SRBIJU. Vlak iseljenika krenuti će točno u 11 sati navečer.

Iseljenici imadu pravo sobom ponijeti 50. kg. prtljage po osobi te sav svoj novac i sve svoje dragocjenosti.

Svi gore navedeni, koji su dužni otputovati današnjim iseljeničkim vlakom, moraju prije odlaska na kolodvor svoje stanove zaključati i ključeve uz naznaku prezimena, ulice i kućnoga broja predati predstojništvu ovoga redarstva soba br. 5

Svi koji se ovome pozivu ne odazovu te pokušaju odbjeći ili sakriti se, po pronalasku biti će uhapšeni i najstrožije kažnjeni.

Zabranjuje se svima i svakome pod najstrožijom kaznom primati bilo šato od Srba na poklon, pohranu, ili obračun u naravi kao i za iste koji se moraju iseliti, bilo intervenirati ili ih prikrivati.

Naročito strogom kaznom biti će kažnjeni oni SRBI koji pokušaju svoju pokretnu ili nepokretnu imovinu na bilo koji način oštetiti.

Iseljenje se imate obaviti u najvećem miru i redu.

(pozdrav hrvacke države)

Dano u Mostaru 15. kolovoza 1941.

Predstojnik redarstva

Krtalić v.r.


Postavlja se pitanje da li se ovo preseljavanje Srba obavljalo uz odobravanje vlasti u Srbiji? Da li je vlast u Srbiji protestvovala zbog ovoga hrvackog nedjela da bi stala u zaštitu Srba? Ili joj je odgovaralo doseljavanje Srba, pa je prećutno preko ove naše muke prelazila.

Jer je logično bilo da je Srbija, koja je ostala bez velikog broja reproduktivnog srbskog stanovištva pošto je desetkovano u prvom svjetskom ratu, imala potrebu za Srbima kako bi ojačala svoj narodni korpus i opstala kao srbska država i opravdala svoje ime “Srbija”.

Ali se dešavalo da su ovi Srbi koji su tretirani kao izbjeglice u Srbiji doživjeli novu nesreću, kao da ova prva nije bila dovoljna:

Nedić je hapsio Srbe izbjeglice i predavao Nijemcima na streljanje. A to je počelo onda kada su u združenoj akciji Titove i Dražine vojske pobijeni Njemački okupatori koji su zbog toga napravili odmazdu nad Srbima, “Sto Srba za jednoga ubijenog Nijemca, i pedeset za ranjenog”.

Naseljavanje Srba u Srbiju je nastavio i Tito, iseljavajući Srbe zapadno od Drine na sjever Srbije tj. Vojvodinu. U modi je da se Tito gleda kao antisrbin koji je uz pomoć komunista vodio isključivo antisrbsku politiku, pa se nameće pitanje čega ima natisrbskog u naseljavanju sjeverne Srbije Srbima?

Antisrbsko je možda to što je razrjeđivao i-ijekavski srbski korpus zapadnodrinskih krajeva, i za očekivati je da su na Tita i komuniste kivniji zapadni Srbi, a ne srbijanci, no međutim, obrnuto je. Traži se neki magistar koji bi doktorirao na temu ovog fenomena, ali da doktorat bude baziran na naučnim osnovama, a ne na dnevno-političkim.

Moraćemo mi Srbi sami sa sobom neke stvari raščistiti, ali oslanjajući se isključivo na nauku i znanje, a ne na politiku i vjerovanje.

Jer je ovo što se desilo u Skupštini Srbije samo potvrđuje prethodno iznešenu tvrdnju da vlasti u Srbiji odavno učestvuju i sarađuju sa vlastima u Hrvackoj na rasrbljavanju srbskih i-ijekavskih prostora zapadno od Drine. Sama činjenica da sve koji dolaze iz Hrvacke, srbijanski mediji skoro bez izuzetka nazivaju Hrvatima, ne unoseći se uopšte u problematiku da se možda koji put tu radi i o Srbima, jer nije svako Hrvat ko živi ili se rodio na teritoriji sadašnje velike Hrvacke*, govori da je na odavno na snazi neki dogovor srbskog patrijarha i pape, da se vaskoliki južnoslavjanski srbski narod podijeli po pripadnosti kojoj crkvi, a u novije vrijeme i džamiji.

*Nazivam Hrvacku Velikom jer nikada u istoriji hrvackom entitetu nije pripadala Slavonija i Dalmacija, uvijek su to bili odvojeni entiteti, pa se ova sadašnja Hrvacka zbog toga može sasvim ispravno nazivati Velikom Hrvackom. Još jedno interesantno zapažanje i pitanje za naučnike. Zašto se Hrvacka nastala u drugom svjetskom ratu nije nazivala neovisnom nego nezavisnom?