Potkradanje i rasrbljavanje

Ili i Tesla i pop Đujić ili ni jedan

tesla djujicListajući razne časopise, knjige, istorijske portale, internet stranice i sve ostalo što je danas dostupno, a može poslužiti u svrhu obogaćivanja prošlosti nas Srba zapadno od Drine, naiđoh na mnoge nelogičnosti  ili bolje rečeno prekrajanje istorije i pripisivanje poznatih i priznatih ličnosti, Srba, „hrvatskom“ nacionalnom korpusu. „Hrvatski nacionalni korpus“ je inače teško definisati, jer mnoga zvučna prezimena današnjih Hrvata nemaju ni H od Hrvata, ali to je već druga tema, pa ćemo ostati kod srpsko – „hrvatskih“ poznatih i priznatih ličnosti.

Elem, sve srpske ličnosti pripadnici Ilirskog pokreta, rođene na tlu današnje Hrvatske, a tadašnje Austro-Ugarske i Habsburške monarhije, po nekoj samo Hrvatima znanoj logici, postadoše Hrvati i dospješe na stranice hrvatskih Enciklopedija, Povijesnih portala, poznatih Hrvata itd. I ne samo „Ilirci,“ nego i mnogi drugi koji su živjeli i radili i prije i poslije Ilirskog pokreta.

I da ne razvlačimo temu nadugo i naširoko, evo nekoliko tipičnih primjera, a tako je i najvjerodostojnije:

Mijat Stojanovićmijat skola

Škola u Babinoj Gredi kao i istoimeno KUD-o nosi naziv „Mijat Stojanović.“ Prezime Stojanović je nastalo po muškom pretku porodice i taj predak se očigledno zvao Stojan. Da li je nekad neko sreo Hrvata Stojana?

mijat hpp

Mijat Stojanović na Povjesnom portalu – Hrvatske ličnosti.

mijat

I Mijat Stojanović na sajtu Austrijskom biografski leksikon. Tu je naznačeno da je Mijat pripadnik Grčko-orijentalne vjere, tj. Pravoslavac. Zašto tako? Pa Austrijanci su i za vrijeme okupacije i poslije, pa i danas radili na rasrbljavanju i uništenju kako sprske nacije, tako i pravoslavne vjere.

B.Petranovic

Ko je Božidar Petranović možete naći ovdje, kao i biografiju njegovog brata Arhimandrita Gerasima i još jednog rođaka Steve Petranovića, pa zaključite sami.

 

N.Begovic

Nikola Begović, kako napisaše „svećenik“ je bio pravoslavni sveštenik, Srbin sa Banije.

 

N.Milas

Evo i Episkop Milaš stigao je u „hrvatske ličnosti“

 

N.Borojevic

 

Nikola Borojević, jedan od pobornika Ilirskog pokreta, preteče jugoslavenizma

 

ognjeslav

Još jedan ilirac, Ognjeslav Utješenović

 

S.Bjelanovic

Sava Bjelanović, borac za prava srpskog naroda Dalmacije

 

svetozar b

Bez obzira što je bio austro-ugarski feldmaršal ipak je bio Srbin. Da li možda današnja Hrvatska samu sebe smatra nasljednicom Austro-Ugarske pa svojata Srbe koji su služili u ćesarovoj armadi? Isti slučaj je sa Petrom Preradovićem i mnogim drugim austrijskim oficirima.

 

beara

Beara Vladimir

 

Spisak je podugačak.... tu su i ličnosti iz novije istorije i javnog života.... Nažalost, naša matica nema ni volje ni sluha da bar pokuša osporiti neistine i rasrbljavanje sopstvenog naroda preko Drine.

I evo još jedan primjer, možda i najupečatljiviji:

tesla

 

tesla vikipedija1

tesla vikipedija2

hr.Vikipedija

I ako su, po njima, Hrvatima, ove pretpostavke i tačne, zašto onda ne objasne i ovo:

tesla jasenovac

Isječak sa stranice sajta Muzej žrtava u Jasenovcu.

I na kraju, ako se pomirimo, a pošto ćutimo, zači da se na neki način i mirimo i slažemo sa gore navedenim isječcima iz hrvatskih enciklopedija i ostalih izvora, pitam se:

Ako su svi gore navedeni, pa i sam Tesla, hrvatskog poDrijetla i ubrajaju se „hrvatske ličnosti,“ gdje je onda tu i pop Momčilo Đujić??? Jer po logici, ako je Tesla, bez obzira što je sin pravoslavnog (srpskog) sveštenika, Hrvat, zašto to nije i pravoslavni sveštenik Đujić.? Obojica su rođeni na teritoriji današnje Hrvatske, geografski čak im rodna mjesta nisu ni mnogo udaljena.