Skrivana srpska istorija

Agresija ili hrkljuš?

dejtonNa slici broj 1. može da se vidi skenirana naslovnica brošure „Dejtonski sporazum“ čije je štampanje omogučio USAID. Primjerak koji citiram, pošto je pisan azbučnim pismom, je namjenjen za Srbe. Postoji i primjerak na latiničnom pismu namjenjen za Bošnjake i Hrvate, a sadržaj je pretpostavlja se isti na svim jezicima uključujući i originalni jezik na kojem je sporazum i sačinjen – engleski, američka varijanta.

 

dejton1Na samom početku ovog mirovnog sporazuma (slika 2.) stoji: „Priznajući potrebu za sveobuhvatnim rešenjem tragičnog sukoba u regionu, U želji da doprinesu kako bi zavladao trajan mir i stabilnost, …“.

Dakle, i pored zdrave ljudske logike i ovaj dokument govori o ratu kao tragičnom sukobu, a ne o agresiji. Daljnje i uporno insistiranje na terminu „agresija“ za običan sukob, na kojem se konstantno insistira u FBiH, nameće neka osnovna pitanja: u svrhu čega se to radi i šta je u stvari konačni cilj. U svrhu pomirenja svakako ne, a konačni cilj nije sigurno zajednički suživot u istom državnom okviru.

Svako ko prati medije u FBiH, javne skupove i istupanja zvaničnika u javnosti, može čuti samo riječ „agresija“. Kao da je u zakon unijeto da se tragični sukob mora nazivati agresijom, pa ko se toga ne pridržava slijedi mržnja, progon ili kazna.

Da sam se kojim slučajem u ovom posljednjem ratu zadesio na teritoriji Ilidže, Grbavice, Vraca, Lukavice, Vogošće ili nekom drugom dijelu Sarajeva pod kontrolom srbske vojske koja bi me mobilisala, kao što radi svaka druga vojska u ratu, mene rođenog sarajliju bi srbijanac iz Sjenice Senad Hadžifejzović preko TV nazivao agresorom, a ratovao bih protiv srbijanca iz Prijepolja Sefera Halilovića i crnogorca iz Ivangrada Fahrudina Radončića koji se redovno javljaju za političke funkcije u BiH kao da su tu rođeni i kao da nemaju svoje rodne države, nazivajući nas autohtone hercegovačke ili bosanske Srbe agresorima.

Doduše i sarajlija Boris Tadić je vladao svojevremeno Srbijom pa je hrkljuš u stvari mnogo ispravnija riječ od riječi agresija za opisivanje BH rata. Nadreaslisti su se kao i uvijek do sada potvrdili kao vizionari i proroci. Slava im.

Duško Bošković