OSTALO

Razorni zemljotres koji se desio u Hrvatskoj najviše je pogodio Baniju. Molimo sve koji su u mogućnosti da pomognu srpskom narodu na tom području. Svjedoci smo natpisa u novinama i društvenim mrežama da hrvatske organizacije selektivno daju pomoć, tj. prvo pitaju za nacionalnost. Zato, ako neko može i hoće da pomogne najbolje je da se obrati crkvenim parohijama ili zamjenici gradonačelnika Gline.

Linkovi i adrese:

Petrinja

https://www.facebook.com/groups/288211501338861

https://www.facebook.com/groups/288211501338861/user/100000327474558/

Glina

https://www.facebook.com/ljudizaljude

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

 

jarcevicNije više sa nama hodajuća enciklopedija istorije slovenski naroda Slobodan Jarčević, počasni doktor nauka u Društvu za istraživanje stare slovenske istorije Serbona, preminuo istaknuti istoričar, politikolog, pisac i iznad svega dobar čovek i veliki borac za prava srpskog naroda.

Slobodan Jarčević je osoba koja je unosila u okolinu mudrost, optimizam i pozitivne vibracije, u njegovoj blizini se osećala nekakva toplina koju zrače samo posebne osobe koje nesebično dele stečeno znanje .

Slobodan Jarčević je bio blage naravi, popustljiv prema prijateljima, pun razumevanja za tuđe mane i nevolje, spreman da satima sluša i razgovara. Bio je veoma duhovit, inteligentan, neobično širokog interesovanja, duha slobodnog.

kapija005Predmet u vezi sa krivičnom odgovornošću generala Novaka Đukića, a široj javnosti poznat kao Tuzlanska kapija pokazuje do koje mjere može istina može biti pogažena. Ovaj predmet nedvosmisleno ukazuje cilj i namjeru političkih struktura iz reda bošnjačkog naroda u namjeri da se za sve događaje u BiH optuži samo jedna strana.

Zbog toga ćemo ukratko ukazati na osnove ovog postupka koji je zaista specifičan, ali koji je u svojoj namjeri veoma sličan sa nekim drugim krivičnim predmetima protiv Srba, a posebno i njegova sličnost sa događajima na Markalama u Sarajevu. Predmet događaja na Tuzlanskoj kapiji koji se dogodio 25.5.1995. godine je specifičan, prvo, zbog tragedije velikog broja nastradalih mladih ljudi, ali posebno
zbog niza veoma kontradiktornih događaja i dokaza u vezi sa tim događajem. 

stefanKKao svake godine u ovo doba, pripreme za obeležavanje godišnjice srebreničkih događaja opet su u toku, mada će ovogodišnji jubilarni program nesumnjivo biti osenčen pandemijom i ograničenjima koja su u vezi sa time nametnuta. Mi nismo upućeni u to kako će dvadesetpetogodišnji jubilej biti obeležen u Potočarima, ali sa našim saradnicima postarali smo se da ga obeležimo na dostojan način. A to znači ne šuplјim propagandnim pričama nego solidnom analitikom, potkreplјenom činjenicama.

Naš jubilarni pregled Srebreničkog pitanja koji se nalazi u prilogu neizbežno je opsežan, ali pošto na ekranu javne pažnje danas ima malo toga što je u tolikoj meri i sa tolikim cinizmom politički zloupotreblјavano kao Srebrenica, drugog izbora nam nije bilo. Jedna od stvari što nas već na prvi pogled razlikuje od ostrašćenih zagovornika službenog narativa je baš to što se mi rado bavimo pojedinostima i svim aspektima srebreničke kontroverze, dok oni načelno odbijaju da to čine znajući da nemaju činjenica niti valјanih argumenata sa kojima bi mogli da istupe. Nјihova celokupna priča se sastoji iz nekoliko neumorno ponavlјanih floskula i vršenja bezobzirnog pritiska da se svi koji različito misle – ućutkaju.

bajice donjokrajci0

Za.vrijeme vladavine Svetoga Petra Petrovića- Njegoša, došli su u nesuglasicu zbog granica oko planine u Lovćen, Njeguši i Bajice. Pošto se nikako nijesu mogli pogoditi, to Njeguši ponude Bajicama trinaest megdana pa ko na megdanu pobijedi taj neka granicu postavi po svome nahođenju, a pobijeđeni da mora pristanuti. To Bajice prime sa zadovoljstvom, te jedni i drugi ugovore, da megdan bude uprvu neđelju na samoj granici  pomeđu istih na tako zvano mjest Trešnja pa da se raziđu svojim kućama.

U veče zakazanog megdana Bajice se pokupe na zbor i dogovor koje će megdandžije između sebe odrediti, da se sjutra na Trešnji posijeku sa Njegušima, u tom razgovoru rekao je jedan od Bajica, lako je naći za megdan megdandžije nego kako ćemo sjutra ići na megdan sa Njegušima kada smo u ratu sa Donjokrajcima, oni čim čuju gdje smo mi pošli popaliće i poharati sve Bajice. Tada je ustao Vojvoda Bogdan Martinović i rekao: