Ostalo

Da li je dobra ili loša namjera u pitanju?

дан дрзавности СрбијеMnogi su se obradovali i raznježili na ovu Guglovu čestitku građanima Srbije za njihov dan državnosti.

Čestitka je bila aktivna samo na domenu .rs i nijesu je videli guglaši drugih nacionalnih domena.

Potrebno je naglasiti da Zapad nije do sada bio prijatelj Srbima, a kako se ponaša, neće to nikada ni biti, i da Zapad ima svoj način ratovanja magijom i simbolikom koju mnogi Srbi niti razumiju niti neće. A možda je tako i najbolje. Svjesnim ili nesvjesnim ignorisanjem se takođe može dosta postići u slabljenju snage magijske simbolike.

Na slici je "Đavolja varoš" i ova čestitka baš i nije čestitka kojoj se treba obradovati, pošto se radi ipak o lošoj nameri. Na ovaj način sačinjen simbol šalje poruku da je cela država Srbija u stvari jedna "Đavolja varoš" i ta ideja se propagira baš na Dan državnosti. Sumnjam da je nekome drago da mu državu takvom smatraju, bez obzira na sve spremne izgovore vezane zašto je baš izabrana ova simbolika u ovome trenutku.

Ništa nije slučajno niti se radi o propustu dizajnera. Ako dizajner možda i nije znao šta radi, znao je njegov šef koji mu je zadao zadatak da ovo napravi. I sa sasvim jasnom namerom.