Ostalo

APEL PROTIV USVAJANјA ZAKONA O KRIVIČNOM GONјENјU GRAĐANA ZA NEGIRANјE „GENOCIDA“ U SREBRENICI

skupstinaU ponedelјak 21. ili utorak 22. novembra Narodna skupština Srbije će glasati o predlogu za izmene i dopune člana 387. Krivičnog zakona. Ta izmena, uvođenjem novog teksta stava 5. pomenutog člana, širom će otvoriti vrata za krivični progom građana Srbije za javno odbacivanje lažne verzije događaja u Srebrenici u julu 1995. po kojoj je srpska vojska strelјala „osam hilјada muškaraca i dečaka“ i počinila „genocid.“ Prekršiocima ove represivne mere koja krši ustav Srbije – gde su u članovima 18. i 43. sloboda mišlјenja i javne reči bezuslovno zajemčeni – priprećena je kazna zatvora do pet godina.

Ova protivustavna izmena i dopuna Kaznenog zakona Srbije ima punu podršku „Fonda za humanitarno pravo“ i Nataše Kandić, kao i drugih organizacija na platnom spisku stranih država i interesa.

Za ovaj plan da se kriminalizuje objektivno istraživanje i komentarisanje srebreničkih događaja srpska javnost je saznala tek pre neki dan. Sponzori ovog projekta,  kojim bi se opasno ugrozilo osnovno pravo građana na slobodu mišlјenja i zauzimanje javnog stava po pitanjima od izuzetnog društvenog značaja, žure da ga po najubrzanijem postupku proguraju kroz Skupštinu, pre nego što se građani organizuju protiv ove opasnosti što preti njihovim temelјnim demokratskim slobodama.

Ako smatrate da su sloboda misli i javnog istupanja svetinje, i da se odredbe Ustava Srbije koje to jemče moraju poštovati, izrazite svoj stav obraćanjem poslanicima Narodne skupštine Srbije, u skladu sa uputstvom koje se nalazi u produžetku.

Hvala na pažnji i živela sloboda u Srbiji!

KAKO SE OBRATITI SKUPŠTINI REPUBLIKE SRBIJE?

Ako ne želite da dozvolite usvajanje izmene i dopune člana 387. Kaznenog zakona, kojim bi postalo kažnjivo negiranje „genocida“ u Srebrenici, iskoristite svoje građansko i demokratsko pravo da se obratite Narodnoj skupštini Srbije. Idite na internet stranicu Skupštine koja se nalazi ovde:

          http://www.parlament.gov.rs/%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BA%D1%83%D0%BF%D1%88%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0/%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%82.284.html

         Zatim popunite polјa predviđena za vaše ime, elektronsku poštu i komentar. Na kraju, kliknite na plavo dugme „POŠALjI“ i vaš komentar će biti uručen poslanicima Narodne skupštine Srbije. Ako se ogluše na vaš stav, zapamtite to i kaznite ih na sledećim izborima.

Den Hag, 11-18-2016.

SREBRENICA HISTORICAL PROJECT

Postbus 90471, 2509LL, Den Haag, The Netherlands

+381 64 403 3612  (Serbia)

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Web site: www.srebrenica-project.org