Ostalo

Apel za pomoć Udruženju žena žrtava rata Republike Srpske

Poštovani prijatelјi Istorijskog projekta Srebrenica i Srbi i Srpkinje širom sveta,

          Ne obraćamo vam se sebe, nego drugih radi. Od pre nešto više od dve godine, postoji i vredno se trudi jedna važna organizacija srpskih žrtava rata u Bosni i Hercegovini, za koju možda niste čuli. Zove se „Udruženje žena žrtava rata Republike Srpske“. Članice ovog Udruženja, sada njih preko četiri stotine, za vreme sukoba 1992. – 1995. bile su silovane, podvrgnute najbestijalnijim torturama i raznovrsnim drugim oblicima surovog maltretiranja od strane muslimanskih i hrvatskih vojnih i policijskih snaga i civilnih ustanova. Nјihov cilј – i razlog zašto su osnovale ovo „Udruženje“ – je jasan i častan: da njihova patnja bude prepoznata i priznata i da se njihovi mučitelјi, čiji su identiteti i mesta boravka poznati, najzad izvedu pred lice pravde.

          U okviru njihove dosadašnje delatnosti – izuzetno plodne kada se uzme u obzir skromnost, a u ovom trenutku praktično nepostojanje, materijalnih sredstava – članice „Udruženja“ već su postigle više nego što se moglo očekivati. Prvi, i najglavniji uspeh, bilo je to da su na značajan način doprinele kulturi sećanja o ignorisanoj i omalovažavanoj patnji srpskog naroda u Bosni i Hercegovini za vreme užasnog rata koji je tamo besneo skoro četiri godine. U okviru  te dragocene delatnosti, prikupile su nekoliko stotina jezivih svedočanstava srpskih žena-žrtava i, u saradnji sa Republičkim centrom RS, objavile su na srpskom i engleskom petnaest najpotresnijih u knjizi „Naša ispovijest: žene žrtve rata iz Republike Srpske, 1992 – 1995“, koja je imala promocije u Nјujorku, Vašingtonu i Beogradu. Svet je o tome po prvi put čuo samo zahvalјujući – njima.

          Osnivanjem ovog Udruženja, mnogobrojne srpske paćenice rata najzad su dobile svoj kolektivni glas, svog zastupnika pred moćnicima Bosne i Hercegovine i sveta. Pre samo nedelјu dana, predsednica Udruženja gospođa Božica Živković – Railić bila je u Sarajevu, gde se sastala sa glavnim tužiocem Haškog tribunala, Seržon Bramercom, da zahteva pravdu za srpske žene žrtve rata. Do nedavno, nijedna organizovana grupa koja bi u ime jedne od najranjivijih kategorija ratnih žrtava tako nešto mogla da učini – nije postojala.

          Udruženje je u okvirima svojih ograničenih mogućnosti sponzorisalo i psihološke radionice za resocijalizaciju žena žrtava, teško fizički i psihički oštećenih ratnim patnjama. Namera je da se sa tim preko potrebnim aktivnostima nastavi, ali trenutno nema od čega.

          Najzad, kao zvanično telo, osnovano i priznato po važećim zakonskim propisima Republike Srpske, Udruženje u najširem pogledu zastupa i štiti društvene interese srpskih žena koje su bile izložene silovanju i drugim ratnim strahotama, često na najbestijalnije načine. Udruženje pred zakonodavnim organima i građanskim vlastima aktivno lobira za priznanje statusa i za odgovarajuće društvene beneficije za srpske žene žrtve rata.

          Za dosadšnji neumorni trud, Republika Srpska je „Udruženje žena žrtava rata“ proglasila za organizaciju od posebnog društvenog značaja.

          Međutim, pored tog priznanja koje je od neprocenjivog moralnog značaja, Republika Srpska očigledno nije u mogućnosti da ovo Udruženje podrži i na materijalno opiplјiv način, što bi mu omogućilo da nastavi sa radom i da izbegne gašenje usled nepostojanja operativnih sredstava za dalјu aktivnost.

           I to je predmet našeg Apela vama, kojim se pridružujemo priloženom apelu predsednice Udruženja, gospođe Živković – Railović. Da li Republika Srpska ima obavezu da podrži ovo Udruženje i koliko, to je pitanje za političare da odgovore na njega. Ali na pitanje: da li svaki Srbin i svaka Srpkinja koji su u mogućnosti da pomognu „Udruženju žena žrtava rata Republike Srpske“ imaju moralnu i patriotsku dužnost da to učine? odgovor je samo jedan i nedvosmisleno jasan. Da.

          Zato vas molimo, ne samo u srpskim zemlјama – Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori – nego i širom sveta, gde god bili, da odvojite ponešto od vašeg viška, ako ga imate, i da dostavite Udruženju žena koje su za vreme rata surovo stradale da bi vi danas mogli, koliko toliko, da uživate blagodeti slobode i mira.

          Molimo vas da pošalјete prilog, bez obzira koliko veliki ili koliko mali bio, da bi ove hrabre i napaćene žene mogle da nastave da se bore za sebe, i za sve vas. Nijedan prilog im neće biti beznačajan u očajnoj situaciji u kojoj se nalaze. Molimo vas da otvorite vaša srca i pomognete im, koristeći uputstva za bankovni transfer sredstava, koja se nalaze u produžetku.

          I učinite još jednu stvar. Napišite mejl gospođi Živković – Railović i požrtvovanim članicama Udruženja da im pored materijalne pružite i podjednako neophodnu moralnu podršku i da ih ohrabrite u njihovom radu:

          Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

          Radi Srba i prijatelјa Srba u rasejanju, najvažniji delovi ovog Apela su dvojezični, na srpskom i engleskom. Molimo vas da ovaj Apel širite dalјe i podelite sa vašim poznanicima i prijatelјima koji bi takođe mogli biti spremni da pomognu.

          Hvala na pažnji i Bog vas blagoslovio.

Stefan Karganović

Istorijski projekat Srebrenica                                                  

Den Hag, 24. novembar 2016.


PLAN RADA I BUDžET ZA ODRŽAVANјE TREĆE REDOVNE SKUPŠTINE „UDRUŽENјA ŽENA ŽRTAVA RATA REPUBLIKE SRPSKE „ 2016. GODINE

Ženama žrtvama rata uskraćena prava - Blic

IBAN account number

Bank transfer instructions