Ostalo

Danas je izložba u Njujorku o Jasenovcu

hiden holokaustNjujork, Njujork, 27. januar, 2017. godine- Internacionalna organizacija 28. Jun se pridružuje Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije, Istraživackom centru Jasenovac, Inistitutu Šem Olamu (Izrael) i Andric institutu povodom prezentovanja izložbe i konferencije o koncentracionom logoru Jasenovc pod nazivom „Skriveni holokaust“. Najveci dogadaj takve vrste na americkom tlu, obeležice 75 godina od stvaranja logora Jasenovac i utemeljiti pravo potomaka žrtava i globalne zajendnice na njihovo secanje. 28. Jun je zadužen za marketing i brendiranje projekta kao i za dizajniranje zvanicnog internet sajta izložbe: www.hiddenholocaust.info


Zvanicno otvaranje ce se održati ovog petka u 14:30, 27. januara, 2017. ulica Harrison, broj 51, 3. sprat, Hoboken, Njujork. Glavni govornik ce biti dvostruki osvajac Zlatne palme Filmskog festivala u Kanu i osnivac Andric instituta Emir Kusturica. Izložba ce predstaviti skulpture Katarine Tripkovic i akademskog skulptora Ljubiše Mancica motivisane žrtvama logora Jasenovac. Ambasador dr Ljiljana Nikšic, šef odseka za migrantsku politiku i dijasporu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i inicijator projekta je izjavila da je „cilj projekta da se mobiliše globalna publika i doprinese ocuvanju univerzalnih vrednosti kao što su mir, sloboda i zaštita ljudskih prava“.

Oni koji nisu u mogucnosti da prisustvuju dogadaju, mogu ga pratiti uživo na prenosu stranice 28. Jun na Fejsbuku: www.facebook.com/28jun

O 28. Junu:

28. Jun je multinacionalna organizacija sa partnerstvom UN-a i Crvenog krsta, koja se bavi humanitarnim, socijalnim i filantropskim radom. Osnovana 2011. godine, do danas je poslala preko 170 tona humanitarne, medicinske i ostale pmoci u vrednosti od preko 4,4 miliona dolara Zapadnom Balkanu. Ovo je treci veliki projekat u kom ucestvuje zajedno sa Vladom Republike Srbije, pomogla je u prikupljanju i slanju pomoci tokom poplava u Jugozapadnoj Evropi 2014. godine. U 2015. godini uspešno je predvodila digitalnu kampanju #NoKosovoUnesco koja je prikupila preko 140 000 potpisa za šta joj je javno zahvalio i sam premijer Srbije Aleksandar Vucic. U 2016. godini uspešno je predvodila Forum Mladih na prvom srpskom samitu u Cirihu.

Ovo je takode 4. veliki projekat koji je organizacija 28. Jun organizovala radi pomoci Srbima u Republici Hrvatskoj prošle godine. U julu 2016. godine uspešno je predvodila peticiju da Duden, vodeci recnik nemackog jezika, promeni definiciju ,,Ustaša” iz ,,boraca za slobodu” u ,,fašisticki pokret”; u avgustu 2016. godine, predvodila je protestni marš koji je obeležio dvadesetjednogodišnjicu od proterivanja 250 000 Srba iz Hrvatske pod operacijom ,,Oluja”, i ove nedelje 28. Jun je uspešno završio svoj prvi projekat 2017. godine isporukom pomoci manastirima Srpske pravoslavne crkve u Dalmaciji, Lici, Slavoniji i Kodrunu. Australijski ogranak 28. Juna i srpska zajednica u Adelejnu su pomogli u prikupljanju sredstava za ovaj projekat.