Ostalo

Promocija novog izdanјa "Istorijskog projekta Srebrenica"

stefan knjigaPROMOCIJA U BEOGRADU NOVOG IZDANјA ISTORIJSKOG PROJEKTA SREBRENICA, „DOKAZIVANјE SREBRENICE PRED HAŠKIM TRIBUNALOM,“ 23. JANUARA 2017.

Izlaganje autora Stefana Karganovića

Dame i gospodo, dobro veče i dobrodošli na promociju najnovijeg izdanja „Istorijskog projekta Srebrenica,“ „Dokazivanje Srebrenice pred haškim Tribunalom“.

Mislim da je svima jasno da se ova promocija knjige koja nedvosmisleno osporava sve glavne postulate službene priče o „srebreničkom genocidu“ odvija u senci dopunjenog Krivičnog zakonika Srbije. U članu 387 (5) tog zakonika predviđa se krivično gonjenje i potencijalno petogodišnja zatvorska kazna upravo za osobe kao što smo mi, zato što dovodimo u pitanje stvari koje se po njima ne smeju javno dovoditi u pitanje. Izuzetno nam je zadovolјstvo što tvorcima tog represivnog propisa večeras izlazimo na crtu. Svojim prisustvom na ovoj promociji večeras, i implicitnim solidarisanjem sa nama, na crtu ste im izašli i vi, i ja vam čestitam na iskazanoj građanskoj hrabrosti.

Stručnjacima koji se ovim pitanjem bave poznato je da je srebrenička priča u samrtnom ropcu. Da nije tako, ne bi se ni donosili zakoni kao ovaj koji sam vam upravo naveo. Jedan za drugim, prividni oslonci te lažne konstrukcije se urušavaju. Sve učestaliji pozivi na kriminalizaciju „negiranja genocida“ i pokušaji nametanja strogo kontrolisane istorije sukoba koji uokviruje srebreničke događaje iz jula 1995. ubedlјiva su potvrda nespremnosti pobornika „službene laži epohe“ da se upuste u dijalog sa nama, a još manje da se sa oponentima suoče bez potpore zaštitnih mehanizama obmane, pritisaka i zastrašivanja.

          Službeni mit o „genocidu“ i „8.000 strelјanih muškaraca i dečaka“ je u krizi i ubrzano gubi iskrene vernike. Što zbog objavlјivanja masovnih dokaza koji mu protivureče, što zbog kraha haškog Tribunala koji je zadužen da neodrživu konstrukciju obavije kvazipravnom oblandom, što usled vidnog zamora domaće i svetske javnosti, site agresivne kampanje kojom se sprovodi politički korektna linija – Srebrenica je svima dojadila. Jedini izuzetak su oni koji već dvadeset godina cinično iz toga crpu golemu korist.

          Zato je sa političkog stanovišta prirodno i logično da oni ne štede  niti biraju sredstva da bi se službena laž reanimirala i održala povremenim ubrizgavanjem  injekcija adrenalina, ne bi li ostala upotreblјiva bar još narednih nekoliko godina.zakon

           U samom središtu „srebreničke podvale“ – da upotrebim naslov izvanredne studije pokojnog puk. Ratka Škrbića koja je pre nešto više od godinu dana bila promovisana baš u ovoj sali – nalazi se pseudopravna ad hoc ustanova, formirana 1993. godine, u jeku rata u Bosni i Hercegovini, i pod izuzetno neregularnim okolnostima – haški Tribunal. Zadatak Tribunala nije da deli pravdu niti da istraži i utvrđuje činjenice, nego da u skladu sa precizno formulisanim političkim kriterijumima nameće krivicu. Ta krivica se dosledno i u ogromnoj većini slučajeva nameće samo jednoj strani – vama, što znači da se preko tendenciozno izabranih optuženika, kojima se navodno sudi podrazumevajući individualnu odgovornost, ali i to – kao što ćete videti u našoj knjizi – po standardima koji su nepoznati civilizovanom pravosuđu, zapravo sudi – vama.

          Cilјevi operacije koja se sprovodi preko Krivičnog Tribunala za Bivšu Jugoslaviju u Hagu su, kao prvo, pisanje nove, lažne istorije ne samo sukoba devedesetih, nego mnogo šire i vremenski dublјe; zatim, zamena prihvaćenih normi međunarodnog prava i normalizovanje nove, do pre kratkog vremena nepoznate sudske prakse, sve u službi hegemonističke politike.  Istovremeno, operacija ima još jedan ne manje važan cilј: da vam ispere mozak i da vas prinudi da internalizujete lažnu istoriju i lažno pravosuđe, da bi na kraju moralno kapitulirali pred vašim mučitelјima i progonitelјima i izjavili spremnost da u znak iskuplјenja uradite bilo šta što se od vas traži.

O čemu se tu radi? Nema bolјeg kontekstualnog objašnjenja, bar što  se Srbije i srpskog naroda tiče, od razmatranja Mišela Fukoa u klasičnom delu „Disciplina i kazna.“

 U srednjovekovnom kriminološkom postupku, kaže Fuko, „...priznanje je toliko jak dokaz da nije bilo potrebe da se tome bilo šta dodaje; pod uslovom da je izvučeno na pravi način, priznanje je oslobađalo tužilaštvo od obaveze da predočava dopunske dokaze. Zatim, jedini način da ova procedura stekne punoću autoriteta, da se pretvori u pravu pobedu nad optuženim ... je da zločinac prihvati odgovornost za sopstveni zločin i potpiše zaklјučke vešto i opskurno iskonstruisane u istražnom postupku. Nije dovolјno da prestupnici budu pravedno kažnjeni. Oni još moraju, ako je to moguće, i da sude i presude sami sebi...Kroz priznanje optuženi sam učestvuje u ritualu pomoću kojeg se proizvodi krivična istina [la vérité pénal]. Kao što se u srednjovekovnom pravosuđu kaže, priznanje ‘stvar čini očiglednom i  jasnom’... Priznanje je iz tog razloga bilo na velikoj ceni; sva raspoloživa sredstva prinude bila su korišćena da bi se do njega došlo.“

Od vas se zahteva da priznate ono što niste učinili i što se nije dogodilo. Otuda kampanja agenture vaših mučitelјa u Srbiji – Nataše Kandić, Sonje Biserko i sličnih – da vas nateraju da se „suočite sa činjenicama.“  Ne stvarnim činjenicama, koje su proverlјive, nego njihovim politički motivisanim propagandnim tvrdnjama koje oni uporno i svakom prilikom odbijaju da obrazlože i dokažu u javnoj debati.

Zato, u knjizi koju večeras prikazujemo gađamo pravo u metu, u glavni stub lažnog srebreničkog narativa, a to je haški Tribunal. Kako Tribunal prihvata i razmatra dokaznu građu? To je klјučno pitanje, i od odgovora na to pitanje zavisi ocena celokupne lažne konstrukcije koja u prvom redu od kredibiliteta Tribunala zavisi.  

Zaklјučak koji smo u ovoj knjizi opširno obrazložili kristalno je jasan. U Srebrenici se nije dogodio „genocid“ i u Srebrenici nije bilo strelјano „8,000 muškaraca i dečaka“. Presude haškog Tribunala u kojima piše nešto drugo ništavne su zato što ne zadovolјavaju ni najniže standarde pravosudne prakse.

Link na knjigu

Video zapis u prilogu sadrži izlaganja i svih ostalih učesnika na promociji, prof. dr. Nenada Kecmanovića, politikologa Aleksandra Pavića i Branka Lukića, advokata i prvog branioca generala Ratka Mladića.