Ostalo

Zahtjev za uklanjanjem spomen-natpisa

ZRS baner copy

Zavjetnici Republike Srpske insistiraju da se hitno zaustavi organizovana i sistematski dirigovana hajka na srbski narod koja se danas javno provodi postavlјanjem spomen-natpisa širom FBiH, koji direktno vrijeđaju i lažno predstavlјaju srbski narod kao zločinački.

Natpisi uvredlјivog i diskriminatorskog sadržaja koji se odnosi na cijeli jedan narod su postavlјeni na javne institucije i značajnije ulice u FBiH i direktno su upereni protiv svih Srba sa cilјem javne satanizacije i demonizacije.

Ironija postavlјanja ovakvih spomen natpisa je veća ako se zna da su upravo nad Srbima ovih prostora vijekovima sistematski provođeni najmonstruozniji zločini ikad zabilјeženi u novijoj svjetskoj istoriji, te da su Srbi bili predmet organizovane masovne torture, uništavanja i satiranja od strane predaka istih onih koji danas postavlјaju lažne i diskriminatorske spomen-natpise.

Zbog svega ovoga zahtijevamo da se bez odgađanja uklone svi diskriminatorski spomen natpisi u FBiH u kojima se spominju Srbi kao izvršioci zločina, pošto su isti sročeni sa namjerom da se lažno mistifikuje i osudi jedan cijeli narod.

Ovakvi natpisi indirektno pozivaju na linč Srba i izazivaju neopravdanu mržnju prema cijelom jednom narodu.

S obzirom na navedeno, zahtjevamo da se odmah uklone sporni spomen natpisi u Sarajevu u Miskinovoj, Markalama i Vijećnica, Tuzli na Tuzlanskoj kapiji i u drugim krajevima gdje su postavlјeni, jer se, ponovo naglašavamo, radi o govoru mržnje prema cijelom jednom narodu, na koji način se istom krše ustavom zagarantovana lјudska prava i slobode.

Markale, Miskinova, Tuzlanska kapija, vijećnica

Sporni spomen-natpisi

GLAVNI ODBOR ZAVJETNIKA REPUBLIKE SRPSKE