Ostalo

Dani Miloša S. Milojevića

milojevic0

U Crnoj Bari u Opštini Bogatić od 22-24. juna 2018. godine organizovana je trodnevna manifestacija u čast znamemitog istoričara i književnika Miloša S.Milojevića.

Prva po redu manifestacija „Dani Miloša S. Milojevića“ bogatog je i raznolikog sadržaja. Otvorena je promocijom knjige „Pesme i običaji ukupnog naroda srpskog“, Miloša S. Milojevća, a centralni deo manifestacije drugog dana bio je prvi Naučni skup sa međunarodnim učešćem, na kom je diskutovano na temu „Doprinos Miloša S. Milojevića književnosti“.

Brojne zvanice svojim prisustvom uveličale su ovaj skup, a među njima se našao i prof dr Viktor Ivanovič Miščenko, istoričar Državnog univerziteta u Brjansku u Rusiji.

„Ideje Miloša Milojevića su aktuelne, ne samo za Srbiju, već i za Rusiju, jer je on zagovornik jedinstva slovenskog naroda. Izučavanje istorijskog nasleđa Miloša Milojevića i dalјe se sprovodi u Rusiji i naši savremeni istraživači koji se bave poreklom Slovena u svojim radovima koriste i istraživanja ovog znamenitog Srbina. Volim Srbiju, drago mi je da sam danas ovde u Crnoj Bari“, rekao je Viktor Ivanovič Miščenko.

Prvi Naučni skup predstavlјa sveobuhvatan pristup u rasvetlјavanju raznih nepoznanica koje i dalјe vladaju kada je u pitanju lik i delo Miloša S. Milojevića i za cilј ima da rasveli naučno delovanje istaknutog Srbina, kako u književnosti, istoriji, oslobodilačkim ratovima tako i u nesebičnom zalaganju za očuvanje pravoslavne vere i srpstva u suštini.

„Pre tačno dvadeset godina na tribini u Osnovnoj školi Crna Bara je vratila svog Miloša Milojevića i taj talas dolazi i do dana današnjeg. Naučni skup kom prisustvujemo je o njegovoj poeziji, ali on je višeznačajan i ima zasluge i u istorijografiji i u oslobađanju posebno južnog dela Srbije, kao i u sakuplјanju bogate građe i običaja svekolikog naroda srpskog. Miloš prevazilazi Srbiju, učio je u Rusiji, gde je takođe cenjeno njegovo delo. Uz sve to, on je najosporavaniji srpski naučnik i smatram da je ovo danas jedan značajan korak ka njegovoj rehabilitaciji“, istakao je dr Zoran Milošević, sa Instituta za političke studije Beograd.milojevic1

Uoči zvaničnog početka Naučnog skupa, koji je bio zatvoren za medije, prisutnima su se obratili i komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, prof dr Radomir Đorđević, Dragoslava Goga Koprivica, prof dr Milan Šojić, prof dr Petar Milosavlјević i Vojin Petrović, osnivač Udruženja „Miloš Milojević“ u Minhenu.

"Sa likom i delom Miloša Milojevića upoznali su me profesor Đorđević i moj kolega Predrag Đurić i ta njihova iskrena lјubav prema ovom istaknutom Srbinu uticala je i na mene da se pozabavim ovom tematikom. Na sreću postoje lјudi koji nisu zaboravili Miloša Milojevića i to je potvrda da je istina, jedna od pet večnosti, neuništiva. Prošle su godine, decenije i on je oživlјen, znači da je vredeo, da je za života velika dela spremio i kao obavezu u zalog svima nama ostavio", izjavio je general-potpukovnik Milosav Simović komadant Kopnene vojske Srbije.

Drugi dan manifestacije obeležilo je i Takmičenje u kuvanju riblјe čorbe, Mini sajam hrane i pića, Turnir u malom fudbalu, Izložba slika Stojana Aničića i Želјka Dragićevića, a pod lipama u Crkvenoj porti održan je koncert KUD-a „Jelica“ iz Crne Bare.

Manifestacija je zatvorena u nedelјu 22. juna 2018.  kada se u jutarnjim časovima održao pomen Milošu S. Milojeviću i kratko predavanje o istorijatu crnobarske crkve.

Ovaj događaj organizovali su: Mesna zajednica Crna Bara u saradnji sa Crkvenom opštinom, Kulturno-umetničkim društvom „Jelica“, Udruženjem žena „Crnobarke“, Ribolovačkom sekcijom „Ušće“, Fudbalskim klubom „Hajduk Stanko“ i Udruženjem „Miloš Milojević“.

Video linkovi: