Pričaonica

Tito se prevrće u grobu ...

jugoslavija hrvacka... kada vidi ovu sliku. Jedna od njegovih bivših socijalističkih republika Jugoslavije igra protiv Jugoslavije. I ne samo Tito, u grobu se sa Titom zajedno okreće i jugoslavenski kralj Aleksandar Karađorđević, jer jedna njegova banovina igra protiv njegove ideje pretvorene u državu.

Po logici stvari se očekuje da zaigra i Bavarija protiv Njemačke, Katalonija protiv Španije, Normandija protiv Francuske, Sicilija protiv Italije, Vatikan protiv Rimskog carstva, Dalmacija protiv Hrvatske, ili Kalifornija protiv SAD. Ionako je Kalifornija nešto vezano za kalifat, tj. neki kalif ju je osnovao i vladao njome, kao što i samo ime govori. U čemu su mu zdušno pomagali mnogi šerifi.

Zadesio sam se u “Konzumu” u potrazi za viršlama, ali sam samo nailazio na hrenovke. Kako morah njih kupiti, pomislih da se ne zovu bez razloga “hrenovke”, jer se sigurno jedu sa hrenom, te se odmag dadoh i u potragu za hrenom. Da se jedu sa senfom, bile bi “senfovke”, logično. Hren ako nije ljut i ne pročisti nosnice dok se jede, nije hren, nego piljevina u pavlaci. Dok sam o tome razmišljao, uočih na polici teglu hrena sa nadpisom “oštar”. To je to, em je tvornica iz područja kojim protiče naša Drava, odakle je rodom i Milena Dravić, što joj i samo prezime kaže, em je oštar, da će da popravi dojam inače prilično neinteresantnog ukusa viršli iz podkategorije zvane hrenovke.

I naravno da mi od ćeifa ne bi ništa. Hren je toliko oštrog ukusa da ga mogu majke slobodno davati djeci nakon dojenja. Iznerviran dodjeljivanjem pretencioznog atrbuta za ovaj blagi hren, okrenuh teglu na opis, da vidim na čiju adresu da psujem i tamo me iznenadi podatak da naši ni hren više ne proizvode, nego ga uvoze iz Austrije, inače poznate kolijevke poljoprivrede i poznate žitnice.

Eeee, moji podravci i ostali, zar se izplatilo odcjepljivati od Jugoslavije sa cijenom rata i stradanja, da bi na kraju prodavali strane proizvode i uvećavali strancima profit? Proizvodili smo mlazne avione, brodove, tenkove, rakete, a sada čak ni hren. Ništa bolja situacija nije ni u ostalim bivšim jugoslavenskim republikama.

Srećom pa svi sada tvrde da je Jugoslavija bila totalitaristička tvorevina prvo sa kraljevom pa onda sa komunističkom strahovladom, te sada možemo da uživamo u slobodi i demokratiji jedući naše, a svjetske prepakovane proizvode.

hren