Pričaonica

Kada fašizam nadjača

sijalice

 Naravno da uglavnom niko nema pojma šta znači riječ fašizam, a puna usta mnogim ove riječi koja je omiljena etiketa za bilo šta što se nekome ne sviđa. Pa čak i srbske rodoljube koji se bore za interes i opstanak svog naroda etiketirajuu kao fašiste, a drugi koji isto rade, ne bivaju etiketirani na taj način.

Na slici su dvije sijalice. Prva je ispravna i ovako izgleda kada se kupi. Druga je pregorjela i veoma je neobičnog oblika. Izbobličena je od temperature koju je prouzrokovala žarna nit. Inače se staklo ne deformiše pod temperaturom žarne niti. Ali plastika hoće. Malo je neobično da se prodaju sijalice za automobile napravljene od plastike sklone topljenju. Da bi kapitalista postigao što veći profit na nekom proizvodu smanjuju se troškovi proizvodnje, kao što se i uzimaju lošiji materijali od kojih se nešto pravi.

Ništa nije bitno koliko profit. Na ovom primjeru sijalice regularno kupljene u prodavnici, dakle plaćeni svi porezi i nameti, a ne na pijaci, se može uočiti princip propasti neke države ukoliko vlast preuzmu korporacije i kapitalisti profitnog liberalnog kapitalizma.

To što će se sijalica istopiti nakon nekoliko dana upotrebe nije toliko bitno za sigurnost u saobraćaju i život ljudi, kupiće se nova i zamijeniti istopljena. Zamislimo šta se može desiti ako se uvoze loše pakne za kočnice ili ulje za kočioni sistem. Proširimo dalje misao i zamislimo šta se dešava kada država ne kontroliše ili nema laboratorijskih uslova da provjeri kvalitet prehrambenih proizvoda, vakcina i mnogih drugim stvari koje se uvoze, a potrebnih stanovništvu?

Ako država nema  kvalifikovane ljude i zakone koji bi sprovodili kontrolu uvezenih proizvoda, narod nije uopšte zaštićen od trovanja i uništavanja. Nije niko kriv što je kupio ove sijalice u prodavnici i što želi jeftinije da prođe, kriv je onaj ko je odobrio uvoz ovakve robe, dakle ne samo ovih sijalica, nego i svega ostalog što se uvozi. Uvijek će biti prevaranata na međunarodnoj sceni, ali valjda zato imamo državu da nas zaštiti od takvih, da putem nje obezbjedimo sebi opstanak i zdrav razvoj, a ne bogaćenje pojedinaca kojima su države samo sredstvo za lično bogaćenje i smetanj u ostvarivanju sve većeg profita.

Ne treba nam država koja neće da nas štiti

Fašizam je stanje kada interes stranih korporacija, nadjača interes države. O tome su i ideolozi komunizma govorili, da će doći vrijeme kada će države da odumiru, i to upravo gledamo, jačanje stranih korporacija koje se sve više pitaju o svemu u okviru neke države nego njeni stanovnici koji tu žive, dok su strane korporacije svugdje samo privremeno u potrazi za što jefitnijom radnom snagom i resursima koje arče do uništenja nekog područja.