Pričaonica

Šta nam otkriva ulica “Zelenih beretki”

beretke ulica2U Sarajevu su razbijanjem Jugoslavije kao i svugdje po bivšim jugoslavenskim republikama promijenjena imena mnogim ulicama. Novoizraslim generacijama mijenjanje imena ulica ne predstavlja problem, jer su odrasli sa novim imenima koja za njih nisu nova, nego jedina postojeća. Problem je onim starijim koji su promijenili mnoge države i sisteme, a da nisu promijenili mjesto stanovanja. Oni moraju prvo da zaborave stara imena ulica, pa tek onda da se naviknu na nova.

Lijepo je što su u Sarajevu dali objašnjenja za imena nekih ulica pa se mogu saznati prijašnji nazivi. Ali je još interesantnije što su dali i previše informacija pa se tako neke istine razotkriju uprkos širenju dogmi o nečemu sasvim drugom.

Rat koji je desio kao posljedica protivustavnih odcjepljenja od Jugoslavije, u Sarajevu se stalno prikazuje kao agresija, a Bošnjaci kao žrtve te agresije, iako su u vrijeme tih događaju Bošnjaci se izjašnjavali kao Muslimani, što su bili i u vrijema SFR Jugoslavije od 1971. godine kada su konstituisani.

Postavlja se pitanje kako agresija na Bošnjake, kada je ta nacija konstituisana tek poslije završetka rata. Drugo pitanje koje se postavlja slijedi iz opisa ove ulice. Zelene beretke su vojna formacija koja je nastala u februaru 1991. A rat je počeo nakon referenduma koji je održan 1. marta 1992. godine, jer je  Alija Izetbegović rekao da će da žrtvuje mir za suverenost BiH i mada je dobio manje glasova od Fikreta Abdića biva postavljen za vođu Muslimana.

Očigledno je da su se tadašnji Muslimani spremali za rat i agresiju na JNA i razbijanje Jugoslavije godinu dana prije početka rata, tako je to zvanično priznato ovim uličnim natpisom, a ko zna koliko su se ranije nezvanično pripremali. Treba te podatke možda tražiti u danima početka pisanja “Islamske deklaracije” ili čak i ranije.

Izdajom prvo Slovenaca koji su dezertirali iz JNA, jedine legitimne vojske u SFR Jugoslaviji, pa za njima Hrvata i Muslimana, Jugoslavenska Narodna Armija u kojoj su inače prednjačili Srbi pošto su bili najbrojniji narod na ovim prostorima odvajkada, je izdajom postala još srbskija. Jedino Srbi nisu napuštali JNA. A najvažniji izgovor secesionista je bio taj, da je JNA srbska vojska i da oni u njoj nemaju šta da traže. Što je u stvari i tačno, jer su je oni svojim samovoljnim napuštanjem učinili takvom. Ali nisu jednostavno bježali iz nje nego prebjegavali u svoje nacionalne vojske koje su kovale plan o agresiji na JNA.

To se uostalom sasvim jasno i vidi na tabli sa oznakom ulice, koju mogu da vide svi koji se prošetaju ovom ulicom.

beretke ulica1Da se vršila ideološka priprema za agresiju na JNA i razbijanje Jugoslavije pokazuje ovaj časopis takođe iz godina prije rata.

vox

Da su manje-više svi Muslimani u gradu znali da su pravili svoju vojsku u vrijeme SFR Jugoslavije govori i ova rođendanska čestitka u etnički čistom gradu, mada se datum sa nje i sa objašnjenja imena ulice ne poklapaju.

beretke cestitka