Pričaonica

Jedna od grešaka komunista Jugoslavije

ustanakDanas se slavi ustanak naroda Hrvatske i BiH, 27. juli. Ustanak se desio 1941. godine u vrijeme NDH, dakle ne u vrijeme SFRJ, kada su AVNOJ-em koji se desio 1943 godine, ustanovljene republike BiH i Hrvatska. Ustanak se desio u ND Hrvatskoj. Ko je smetnuo s uma da ga podsjetim da u Kraljevini Jugoslaviji nisu postojale ni Srbija ni Crna Gora ni BiH ni Slovenija ni Makedonija, postojala je od nacionalnih banovina samo hrvacka banovina. Ostalo su bile banovine imenovane po hidronimima.

Ne može se govoriti u logičkoj ravni o ustanku naroda BiH i Hrvacke, nego samo o ustanku naroda ND Hrvatske. Malo je vjerovatno, gledano sadašnju situaciju, a i vraćanjem u ono vrijeme, da su postojali masovnije neki Hrvati ili uopšte rimo-katolici, koji bi se digli na ustanak protiv svoje rimo-katoličke države koju su dobili bez ikakve značajnije borbe za nju. Isto važi i za Muslimane koji su bili povlaštena nacija u NDH i nisu bili niti proganjani niti ubijani. Jeidni koji su bili u smrtnoj opasnosti u NDH su bili Srbi. Sistem koncentracionih logora, Jasenovac, Jadovno, Jastrebarsko, Gospić i drugi, dovoljno govori o tome koji narodi su bili proganjani, u najvećoj mjeri Srbi pa onda Židovi i Cigani. Dakle, ako je koji narod imao razloge da digne ustanak, to su bili Srbi, Židovi i Cigani, jer ih je NDH utamanjivala u sklopu njemačkog plana o čistoj rasi i prodoru na istok.

Dakle, nije ovo ustanak naroda BiH i Hrvacke protiv fašizma nego USTANAK SRBA PROTIV NDH nacizma.

Na ovoj zapetljanciji oko ustanaka  komunisti Jugoslavije napravili jednu od svojih grešaka. Bilo je i drugih grešaka, koje su se mogle ispraviti normalnim putem, a ne razaranjem ove humane države. Jer ne postoji na svijetu niti država niti sistem koji je idealan i koji nema grešaka i propusta. Samo se u našem slučaju za greške i propuste skida glava i razara mukom izgrađeno.

Što li?

Duško Bošković