Pričaonica

Bošnjaci, Muslimani ili ...

bosnjaci muslimani0Kada neko napiše knjigu na neke istorijske teme, a nema titulu, može se tolerisati proizvoljnost i sloboda u korištenju i definisanju pojmova. Kada se knjiga previše odmakne od objektivnosti i naučnog pristupa prikazivanja stvari, obično završi kao političko štivo.

 Ako istu temu obrađuje neko ko ima titule, knjiga dobija na težini. Ovaj tekst nije nastao nakon izčitavanja obje knjige, nego nasta kao kritika samog naziva knjiga, ali ne zbog često pominjane riječi genocid koja se odaljila od svoje prvobitne definicije, nego zbog upotrijebljenog pojma “Bošnjak”.

Pisac prve knjige i ne mora da zna istoriju Jugoslavije kada je pisao knjigu. Ali neko ko je akademski obrazovan i ima ovako značajne i respektabilne titule, bi morao da poznaje istoriju svoje države u kojoj je rođen i obrazovao se. Komunisti nijesu krili da je Republika Jugoslavija nastala od Kraljevine Jugoslavije, a da je ova postala od Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Dakle, nema pomena  Bošnjaka. Možda su Bošnjaci tada imali takvu svijest o sebi, ali je čudno zašto su onda oni u neko doba sami u Republici Jugoslaviji odabrali za ime svoje nacije ime “Musliman”. Niko ih nije na to prisiljavao, mogli su tada uzeti ime “Bošnjak”, ali eto nisu.

Pa bi istinitiji bio naziv ovih knjiga “Genocid nad Muslimanima...”, mada je i ovo ime upitno pogotovo u drugom svjetskom ratu. Iz dokumenta AVNOJ-a (Odluka br 3 stav 2.) koji govori o suverenosti naroda Jugoslavije kojima je Jugoslavija istinska domovina, spominju se ravnopravni narodi: Srbi, Hrvati, Slovenci, Makedonci i Crnogorci. Dakle vidimo da na prelasku kraljevine Jugoslavije u republiku, nema pomena niti Bošnjaka niti Muslimana. Zbog ove činjenice prvobitni grb Jugoslavije je imao pet baklji.

Ne ulazeći u razloge zašto je to tako, nego samo gledajući činjenično stanje, ove obje knjige imaju netačne nazive i unose dodatnu zamagljenost i smutnju u našu istoriju. Neko bez titule to sebi možda i može da dozvoli, ali ako piše roman ili neku slobodniju formu literature, ali neko sa titulom ne bi smio da ne poštuje činjenično stanje.

bosnjaci muslimani1