Pričaonica

Srbijanci

srbijanac2Okupilo se društvance da gledamo Čolin koncert na TV, i dok smo čekali da prođu vijesti i počne koncert, mene kao najmlađeg i onog koji se uvijek najmanje buni, poslaše po pivo u kuhinju. Dok sam vadio pivo iz hladnjaka čuh vijest na TV „srbska vlada je donijala odluku ....“.

Iznenađen uđoh u sobu i upitah jarane, od kada se to RS (Srpska) okrenula u tom pravcu. Svi me pogledaše sa čuđenjem, pošto su za razliku od mene uz ton sa TV vidjeli i sliku premijera RS (Srbija) pa za njih nije bilo dileme o kome se govori.

I tako smo se svi gledali zbunjeno sekundama, dok jedan koji je prvi skopčao u čemu je nedoumica ne reče, da se to radi o srbijancima, a ne nama Srbima. Drugi skoči i reče, kakvi srbijanci, to su Srbi, srbijance je izmislila Austrija da razbije srbski narodni korpus. A treći pomirljivo reče da je logično stanovnike Srbije zvati srbijancima, jer nijesu svi iz Srbije Srbi ima dosta nacionalnih manjina. Ja dodah da je zaista lakše pogoditi ko je odakle, ako se koristi naziv srbijanac, bosanac, hercegovac i sl., ionako se zna da smo svi Srbi. Četvrti je skočio kao oparen i rekao da ne lupam gluposti, jer kako to da ne postoje hrvatijanci, nego sve džuture iz Hrvacke nazivaju Hrvatima bili oni Dalmatinci, Muslimani ili Srbi.

U žučnoj raspravi nijesmo ni primjetili da je Čola već otpjevao koncert i izašao da pjeva na bis.

I tako smo po ko zna koji put se sami uvjerili da čim se u jednoj grupi nađe recimo pet Srba, odmah se pojavi šest različitih mišljenja i poriv da se osnuje sedam partija kako bi se borili za stavove.

I kao pravi radoznalac krenem u istraživanje da raspetljam ko je uveo pojam srbijanac, u svrhu čega se koristi i da li je taj pojam više afirmativan ili više negativan po same srbijance tj. Srbe.

Na samom početku istraživanja sam odustao od istraživanja, jer sam uz malo krstarenja internetom zaključio da Austrijanci (ili u prevodu Istočnocarci) nijesu pisali tekstove ovih pjesama, nijesu dali pare za njihovo niti snimanje niti emitovanje, i nijesu potplatili pjevače da ih pjevaju niti jadni narod gonili da sve to mora da sluša i trpi. Evo uvjerite se sami o čemu govorim:

 

 

Da li se srbijancima mogu smatrati i oni koji se sami tako izjašnjavaju, ili je potrebno da ih neko drugi takvim proglasi?

 

Nije problem sve dok su srbijanci - srbijanci, ili vojvođani dok su vojvođani, biće problem kada postanu Srbijanci i Vojvođani.

Dakle, ovo je veoma osjetljiva i kompleksna problematika koja bi se i mogla razrješiti, da se ne ubacuje dodatni šum, više iznutra, nego s vana.