Pričaonica

Ko su sve Srbi i kakvim se smatramo

petokrakaOgnjilaPrilažem uz ovaj tekst i slike koje su dijelovi geografskih karata koje nijesu crtali Srbi pa se ne može reći da su pristrasne i gdje se može sasvijem lijepo vidjeti da su Bosanci tj. Bošnjaci, Crnogorci i Uskoci, ma ko god bio taj „narod“, svi redom Srbi. Isto tako se sa druge slike da vidjeti da su Srbi - Iliri, tj. da su Šokci, Raci (Rasi), Hrvati i Slovenci tj. Vindi. Takođe sve sami Srbi.

Kako su Francuzi, kreatori karte sa koje sam preuzeo ovu legendu, Uskoke proglasili nekakvim posebnim narodom, odlučio sam da i ja u stilu nadahnutih Francuza, dam nova tumačenja za neke druge moderne nazive vaskolikog naroda Srbskog.

 bosanci

iliri

Malo je nezahvalno baviti se generalizovanjem stvari, ali se inače uvijek može sasvim opravdano postaviti filozofsko pitanje, šta je danas zahvalno činjeti, a da te ne lupi po glavi. Zato malo progledajte kroz prste, znam i sam da ima dosta izuzetaka u ovom generalizovanju, ali ne vidim načina kako objasniti neke stvari, a da svima bude što brže jasno.

Srbi sljedbenici komunističke ideje, koja je pomogla da se izgradi moćno panslavjansko carstvo, dobili su popularni naziv Komunisti, kao da se radi o nekom posebnom narodu. Dakle, pored Uskočkog naroda imamo sada i Komunistički narod, za koji će mnogi Srbi reći da to nijesu u pitanju Srbi, nego su nekav poseban nakaradan narod. Kao da taj narod nije potekao iz pravoslavnih porodica, nego je rođen vantjelesnom, bezkontaktnom oplodnjom.

Svi Srbi koji su bili u pobjedničkoj Narodno-oslobodilačkoj vojsci Jugoslavije (NOVJ), su postali partizanski narod tj. Partizani. Korisno je naglasiti jer se ne zna dovoljno, da Partizani nijesu bezuslovno i Komunisti.

Sada već u ovoj priči imamo tri interesantna srbolika naroda: Uskoke, Komuniste i Partizane, od kojih samo Komunisti dobiše pogrdan naziv Komunjare.

Četničkom narodu tj. Četnicima su Komunisti i Partizani jedno te isto, te često stavljaju znak jednakosti između ova dva pojma.

Partizanima su po stilu ratovanja Uskoci i Četnici jedno te isto, mada ni partizani nijesu daleko odmakli od toga, iako su bili mnogo bolje organizovani i pokrivali veći dio teritorije svojim ratnim aktivnostima, a ne samo teritoriju s koje su potekli.

Partizanski i Komunistički narod zajedno su sve Srbe pripadnike prve gerilske vojske u Evropi imena Jugoslavenska vojska u Otadžbini (JVuO), koja nije priznala kapitulaciju i odmetnula se, nazivali jednoglasno - Četnicima.

Situacija u ovoj priči se komplikuje i usložnjava, jer sada imamo u okviru Vaskolikog Naroda Srbskog (VNS), pored Uskoka i Partizana/Komunista i novi narod - Četnike.

Poznato je da vrijeme teče, prolazi, te da protokom vremena često dolazi do zaokruživanja pojedinih podnaroda nastalih od VNS, koji kreću samostalan i odvojen život.

Pa su tako VNS podnarodi, Hrvati i Muslimani tj. Bošnjaci, sve Srbe redom, bili oni Uskoci, Hajduci, Partizani, Komunisti ili Četnici, počeli da nazivaju Četnicima. I to dodatno usložnjava i otežava razumijevanje ionako kompleksne situaciju.

Spomenuh i Hajduke, pa apelujem na razumne da nije korektno od Francuza da Srbe Uskoke proglašavaju posebnim narodom, i promovišu ga, a Hajduke ni da spomenu. Jer se tu radi o istim ljudima, nazvanim sa dva različita imena. Nekako je ljepši naziv za narod Hajduci, nego Uskoci. Imaju Hajduci čak i svoj nogometni klub „Hajduk“, a Uskoci ni to.

Dakle, da rezimiram, Hrvatima i Muslimanima/Bošnjacima su svi Srbi redom Četnici, a postoji i rezervni naziv koji su prije češće koristili, a to je Vlasi tj. Vlaji.

Za razliku od Hrvata, Srbi prave razliku između Hrvata i Ustaša, što nije pošteno, jer ako su Hrvatima svi Srbi = Četnici, onda i svim Srbima trebaju svi Hrvati biti Ustaše. Nema smisla hljebovati one koji te kamenuju, iako se tako propovjeda kroz vjerski sistem.

Da stvari ne bi bile jednostavne, jer to onda izgleda banalno i nevrijedno pažnje, sami Srbi međusobno uvode razne klasifikovacije i povećavaju zbrku.

Pa tako imamo i bosanske Srbe, hrvacke Srbe, crnogorske Srbe, hercegovačke Srbe i srbijanske Srbe, iako je pravilnije govoriti da se tu radi o Srbima iz BiH, MNE, CRO i SRB, a kako su svi oni za neke Četnici nepotrebno je detaljisati.

Za srbijance tj. srbijanske Srbe su svi Srbi iz Hrvacke = Hrvati, i to se može često primjetiti po natpisima u srbijanskim medijima da su im svi ljudi ih Hrvacke Hrvati, bez obzira bili Srbi ili Hrvati. Uvijek je naslov tipa „Hrvat Nikola Plećaš, Arsen Dedić, Džoni Štulić“ i sl., a nikada „Srbin iz Hrvacke N.P., A.D., Dž.Š“ i sl.

Pored naroda Srba, postoji i podkategorija „dobri Srbi“. To su Srbi, koji su svim nesrbima, oni koji će radije govoriti o par negativnih osobina Srba i to stalno potencirati, nego da govore makar o jednoj malešnoj dobroj srbskoj osobini. Jer narod Dobrisrbi ne žele da im zalijepe, zbog jedne nesmotrene pohvale svog naroda, etiketu nacionaliste.

Na primjeru novinara se to najbolje uočava, jer takve Dobresrbe radije čitaju svi osim Srba samih, i takve novinare uvijek rado citira Nesrbski narod. I takvi novinari imaju danas svugdje zagarantovan posao. Ne isplati se biti Srbin danas, na mnogim mjestima.

I evo na samom kraju ovog kucanija (kucam ovaj tekst, ne pišem ga), da ponovim da su u priči još dvije podkategorije VNS: Dobrisrbi i Nesrbi. Možda nijasam trebao ovo objaviti, jer će neko odmah dobiti podsticaj da uvede novije jezike: dobrosrbski, uskočko-hajdučki tj. hajdučko-uskočki, četnički i partizanski.

Nadam se da sam uspio dati skromni doprinos u razsvjetljavanju problematike „Ko su sve Srbi“ i dokle će se ići u razdrobljavanju VNS. Izvinjavam se, evo mi neko zvoni na vratima pa odoh da se sakrijem i utišinim, sigurno su ovi što naplaćuju pretplatu. Samo još da napomenem da obratite pažnju na simbol na početku teksta, koji je sigurno mnoge ubo u oči, jer pod ovim zbirnim simbolom ima okupljenih duplo više Srba, nego pod njima kada su pojedinačni. Pametnim dosta.

Duško Bošković, prvi mjesec 7524(2016) godine