Pričaonica

Šta je pravilnije: Uskrs ili Vaskrs?

jajeIako je Vaskrs prošao i dalje su ostale nedumice u nekih Srba da li se ispravno kaže Vaskrs ili Uskrs. Internet, a ko bi drugi, nudi ovaj i ovaj pjevljivi dokaz u korist riječi Uskrs. Primjetno je da neke struje u Srba žele i da se po ovom pitanju podijelimo i da proguraju srbsku riječ uskrs kao hrvatizam. A hrvacki jezik više liči na neki žargon srbskog jezika nego poseban jezik.

Dakle, ispavno je i u duhu srbskog jezika i jedno i drugo. Riječ vaskrs je riječ iz starosrbskog jezika još iz doba antike, koja se i danas češće koristi u Srba sa visočijih nadmorskih visina, a riječ uskrs je riječ iz novosrbskog jezika koju češće koriste Srbi nižih nadmorskih visina.

Ako su ispravniji Srbi sa planina od Srba iz ravnina, onda je riječ vaskrs ispravnija, i obrnuto. Kako su Srbi i sa planina i iz ravnina jedni te isti, obje riječi su isravne, ne treba davati prednost ni jednoj.

Pošto je nestašica prigodnih slika koje bi bile odgovor na vaskršnju/uskršnju čestitku prilažemo tri rješenja pa neka bira svako koje mu odgovara i šalje kao odgovor na slikovnu čestitku. U ovom smo trenutku malo zakasnili, ali je taman za dogodine.

Napomena za skidanje ovih slika: Pozicionirati se mišem nad željenom slikom i klikom na desno mišije uho odabrati opciju "Save Image as ..." i sačuvati sliku na odabrano mjesto na svom računaru.

vaistinu uistinu voistinu

 

Duško Bošković, 5.5.7524.