Pričaonica

Vidov Dan

svetovidDanas je Vidov dan. Srbima ga redovno probavaju ogaditi organizovanjem kojekakvih ponižavajućih događaja na taj dan, kao recimo organizovanje vojnih manevara Istočnocaraca (u prevodu Autrijanaca), što se nije dopalo Gavrilu Principu i jako ga je uvrijedilo pa je morao da trajno deživotizuje njihovog glavnokomandujućeg, ali kako su mu podvalili pištolj osrednjeg kvaliteta i preciznosti, a i meta se prekomjerno mrdala, napravio je i kolateralnu štetu šaljući na drugi svijet i njegovu ženu za koju su izmislili da je bila trudna.

Pa su onda recimo na Vidov Dan sami neki Srbi pučisti predali okupatorima od naroda legalno izabranog poslednjeg suverenog vladara Evrope, Slobodana Miloševića, ako se izuzme Milorad Dodika koji odaje lik za sada najsuverenijeg evropskog vladara.

Ili recimo, strašno je da su na ovaj dan u Hrvackoj Srbi izbačeni iz ustava kao konstitutivan narod, što je bio okidač za rat. Ili recimo da prime Crnu goru u UN baš na ovaj dan da nam pokažu kako su uspjeli posvađati dva oka u glavi.

I kao što se srbski neprijatelji trude da nam urade neku pakost na ovaj dan. Srbi se trude da naprave za sebe neke pobjede i pomake unaprijed, pa je recimo na ovaj dan pobjeđena na Kosovu osmanlijska agresorska vojska, pa su probijanjem koridora spojena dva dijela Republike Srpske, pa je recimo srbski kralј Aleksandar I Karađorđević na ovaj dan donio Vidovdanski ustav - Ustav Kralјevine Srba, Hrvata i Slovenaca, dakle objedinjeni su južnoslavjanski Srbi i srboliki narodi u jedan državni okvir, što je u principu pohvalno i lijepo, ko zna da cijeni napredak i graditeljstvo, a ne nazadak i destrukciju.

Na internetu ćete uglavnom pročitati mnoge gluposti o porijeklu imena ovog praznika, čak se citiraju i nekakvi latinski pojmovi što je sasvim irelevantno i uvredljivo za ovaj naš starosrbski praznik koji uzgred nikakve veze nema sa paganstvom. I šta je u stvari paganstvo? Latinizirana srbska riječ poganstvo. Nikada Srbi nijesu bili pogani, tj. pagani.

Uglavnom se vjeruje, a tako i natura, da je Vidov Dan hristijanski praznik, a nije. Srbi su ovaj praznik kao recimo i svoje slave i koješta šta drugo uspjeli ubaciti u hristijanstvo, pa se stekao dojam da je on i izvorno hrišćanski.

Ni sveto trojstvo nije izum hristijanstva, nego prastare srbske vjere. Sveto trojstvo koje pokazujemo vijekovima sa tri prsta na razne načine, što su mnogi od nas preuzeli, je u stvari jedinstvo trojnog jednobožanstva - Sveroda, kojeg pogrešno nazivamo Svarog, koji je sve rodio, Svetovid-Vid, božanstva koji sve rođeno štiti i održava u životu, i Perun, božanstvo koje privodi kraju sve što je rođeno i raste, te mora jednom i da skonča.

Kažu da se ovaj praznik slavi i u Bugarskoj. Po glupavom principu kojeg zastupaju, ispada da ga slave Bugari, a u stvari ga slave Srbi u Bugarskoj. Isto kao što bi neko rekao da Vidovdan slave Hrvati u Hrvackoj, a slave ga u Stvari Srbi iz Hrvacke.

Dobro smi svi i živi, a i dalje postojimo ovakvi kakvi jesmo, koje ludilo vlada svijetom. Toliko je svijet zaluđen i živi u laži, da istina u stvari počinje praviti problem.

Duško Bošković, na Vidov Dan 7524 godine.