Pričaonica

Da li je neki Srbin Hrvat ili je Srbin?

stefanek

Postaje smorno i naporno slušati hrvacke stavove o tome ko je sve Hrvat, pogotovo sada u vrijeme olimpijade kada se žanju medalje. Pogotovo kada se zna da su Hrvati Tesline pobili masovno i selo popalili, a onda svojataju Nikolu, kao svog. Po njihovoj logici svaki uspješan Srbin je Hrvat, a svi ostali koji su nepoznati, neznačajni i nebitni su Srbi.

Ja nikada nisam čuo da ima neki Hrvat imenom Nemanja, Stefan, Dušan, Aleksandar, Jovan, Milan, Boško i da ne nabrajam dalje tipična srbska imena koje su često i naši carevi ili kraljevi imali. Pa shodno tome ni prezimena izvedena od ovih imena ne mogu biti ništa drugo nego srbska. Pogotovo još ako se doda nastavak „ić“ što je karakteristika isključivo srbskog označavanja pripadnosti nekom rodu.

Tako da prežvakavanje po medijima da li je Štefanek Srbin ili nije, je besmisleno. Prezime mu je izvedeno od veoma čestog srbskog imena mnogih srednjovjekovnih kraljeva Stefan, ali je lokalizovano i dijelom germanizovano, pošto se na austrijskom jeziku slovo „s“ ispred „t“ čita kao „š“. Ko još nije shvatio da su Česi, Poljaci i Slovaci porijeklo Srbi sa naših južnoslavenskih prostora neka pročita ovo.

Bolje bi bilo od svojatanja Štefaneka da se Hrvati zapitaju da li se baš može vjerovati nekome ko nosi prezime čuvene srbske kraljevske dinastije Petrović, a ime mnogih srbskih kraljeva i knezova – Aleksandar, da će da da sve od sebe kada se sretne sa svojim sunardnicima na suprotnoj strani, a pogotovo što su mnogi u reprezentaciji Srbi samo ne smiju tako da se izjašnajvaju. Znamo svi dobro kako prolaze Srbi u Hrvackoj još od drugog svjetskog rata pa do danas. Bezopasnije je Srbinu se izjasniti kao Hrvat nego Srbin, a i isplativije je.

Evo primjera kako je broj Srba u Spletu spao samo na devet (na ikavici se kaže Split).

Najprisutniji narod u mnogim reprezentacijama na olimpijadi su Srbi, nema gdje nas nema i među igračima i među trenerima raznih reprezentacija ;-)