Pričaonica

Sarajevski mlado-bosanac Nedeljko

nedeljko

Obilazeći onomad srbsku crkvu na Romaniji naiđoh na spomen ploču sa imenima pripadnika organizacije Mlada Bosna.

Prvo što me je iznenadilo je što sam na prvom mjestu vidio ime našeg nobelovca Ive Andrića. Doduše i na azbučnom i na abecednom spisku slovo “A” i jeste na prvom mjestu, pa je zbog toga Ivo prvospomenuti.

Drugo što sam pomislio gledajući u spisak, je šta li će reći Dodik, negator bosanstva u Srba, na ovaj spisak, u najvećoj mjeri, Srba , i to ispod imena Bosna.

Treće što mi pade na pamet je da će reći Bošnjaci da ima i par njihovih, mada u ono vrijeme niti je bilo Bošnjaka niti Muslimana kao pojma za naciju. Bilo bi interesantno doznati kako su se izjašnjavali Đulaga, Mustafa, Muhamed i Ibro.

I četvrto što mi je palo na pamet je bilo zašto srbska crkva nije stavila na spisak Nedeljka Čabrinovića pokretača svega i najhrabrijeg među mlado-bosancima koji je prvi hrabro krenuo u atentat i od kojeg je sve i krenulo?

Naravno da sam Dabro-Bosanskoj Mitropoliji poslao elektronsku poruku da ih obavijestim da bi trebali da stave i njega na spisak. Nijesam poslije pohodio romanijsku crkvu da vidim da li je propust ispravljen. A možda nije ni propust. Ko zna zašto Nedeljko nije uvršten u spisak mlado-bosanaca.

Kako se uvijek Gavrilo Princip gura u prvi plan i insistira samo na njemu i njegovom djelu vjerovatno da se stvori dojam da se radi o nekom “ispadu” pojedinca te da se to lakše podvede pod teroristički akt, ja ovim kucanijem skrećem pažnju svima da se radi o zavjeri koju su pokrenula trojica ljudi, sarajlija Nedeljko Čabrinović, paljanin Trifko Grabež i Gavrilo Princip iz Obljaja. Ko je stajao iza njih, Apis, masoni ili neko treći nije sada bitno. Govorim o operativcima na terenu koji su najvažniji u svim pričama. Džaba organizatorima i podstrekačima plan i ideja, ako nema koga da to izvede.mlada bosna spisak

Dakle ne radi se u sarajevskom atentatu o obilićevskom podvigu pojedinca, što Srbi rado vole da slave kao junaštvo, nego se ovde radi o zavjeri grupe ljudi.

Nedeljko Čabrinović je prvi krenuo da bombom eliminiše okupatorskog vođu koji je provocirao Srbe dolazeći na Vidovdan da posjeti svoju vojsku na okupiranoj teritoriji. Da je Nedeljku uspio atentat bombom, danas bi njega slavili, a ne Gavrila, ali mu to nije pošlo za rukom, pa je popravku orao da odradi Gavrilo. Dakle, zavjerenici su dobro isplanirali atentat, jer su imali i rezervni plan koji je dao rezultat. Desila se i kolateralna šteta da je nastradala i Ferdinandova supruga za koju su slagali da je bila trudna kako bi što više ocrnili atentatora i prikazali ga kao običnog ubicu, a ne zavjerenika.

Nedeljko je osuđen kao maloljetnik na dvadeset godina strogog zatvora u kojem je i umro, a iskustvo govori da je sređeno da umre, kako se nikada ne bi dokopao slobode. I ono što je najgore u svemu i što govori da Austrija nije bila nikakva civilizovana država nego teroristička i genocidna tvorevina, je što je Nedeljkova majka sa ostalom djecom otjerana u logor kod Bosanske Krupe, a Nedeljkov otac zatvoren u Trebinju. Nedeljkovu babu su objesili bez suđenja. Očigledno se radi o zatiranju.

I svako ko zastupa hipotezu da je Austrija bila civilizacijska tvorevina nema pojma šta znači riječ civilizacija. Civilizacija bi trebala biti sinonim za humanost, što ovde vidimo da nije slučaj.