Pričaonica

Bijela srbijanka

srbijankaWeiss

Interesantna stvar se desila u emisiji „Ćirilica“ u kojoj Milomir Marić voli često da okuplja više sagovornika nego što im da prostora da se iskažu, pa često neki gosti u stvari završe kao statisti. Ova emisija je poznata po statiranju Prorokovića. A i po još jednoj stvari koja je veoma simptomatična.

U ovoj emisiji čiji snimak imate ispod ovog teksta, Darko Trifunović je uzeo sebi za pravo da opominje Momčila Krajišnika i Tomu Kovača da ne koriste pojam „srbijanac“ . Naravno da ni sam voditelj emisije koji zna veoma često grubo i nepristojno prekidati svoje goste, nije prekinuo sagovornika koji ju je izrekao, niti kasnije reagovao na upotrebu ove riječi.

A i kako bi kada reklamira kao domaći proizvod LED sijalicu „Srbijanka“. Nepoznato je kako je to domaći proizvod kada odmah ispod nje na austrijskom jeziku piše „WEISS“, što u prevodu na srbski znači „bijel“. Možda je Srbija pored Anglo-Amerikanaca okupirana i od strane Germana, pa mu ta riječ dođe kao domaća. Uostalom govori se često umjesto domaće riječi „(h)ranac“ ili „naprtnjača“, domača riječ „ruksak“, ili umjesto domaće riječi „prtljažnik“ - domaćija riječ „gepek“, ili umjesto vijak - šaraf. I da ne nabrajam dalje.