Pričaonica

Primjer medijske manipulacije

rukoljub1

Ovu sliku i sličan tekst koji je prati, možete često sresti na društvenim mrežama. Ljudi je masovno dijele, i uvijek se pojavljuje u ciklusima, tako da ju je skoro nemoguće iskorijeniti. Uvijek imaju neki novi ljudi, entuzijasti koji će je širiti dalje i ne pokušavajući da zauzmu kritički stav prema njoj i da se recimo zapitaju da li je vijest uopšte tačna.

Previše nas zasipaju poluistinama, da bi se moglo baš vjerovati svakoj vijesti, pa svako ko se smatra intelektualcem, a da nije pokvarena pa da širi namjerno neistine, bi trebao da nekada zastane i zapita se, da li je baš se istina što se objavljuje.

Na internetu postoje i neke druge slike sa ovoga istog rukoljubećeg događaja pa ih pogledajte. Radi se o ceremoniji odavanja pošte postradalim Židovima pod njemačkim nacistima i ljubljenju ruku preživjelim logorašima.

rukoljub

Provjerite i ove moje navode možda nijesu istina, kao ni vijest sa početka teksta, a možda su slike i fotomontaža. Danas čovjek više ne zna kome može da vjeruje i u koje snimke i videove može da se pouzda, a da nijesu dotjeravani ili mijenjani. Digitalna tehnika je čudo, svakojake montaže je mnogo lako izvesti.

Ali se druga stvar nameće gledajući ove snimke i ceremoniju. Kada će neki papa da oda počast pobijenim Srbima u logorima Jasenovac, Jadovno, Jastrebarsko (3J), Srbima pobijenim na kućnim pragovima i pobacanim u nebrojene hercegovačke jame ili u more kod zabaćenijih jadranskih ostrva.

Da li se baš Gospa u Međugorju pojavila zbog pobijenih duša Srba koje nesmirene lutaju Hercegovinom ili se „pojavila“ da se spriječi iskopavanje jama radi utvrđivanja istine o obimu pogroma Srba.

Kada će se neki papa udostojiti da poljubi ruke nekim preživjelim Srbima?