Pričaonica

Dan Armije - 22. decembar

jna orden

Da Jugoslavija nije razbijena, danas bi njena Armija slavila svoj dan, 22 decembar. Zašto je baš ovaj dan uzet za slavljenje?

Jugoslavenska Armija je nastala 1. marta 1945. godine reorganizacijom pobjedničke Narodno-oslobodilačke vojske (NOV) i Partizanskih odreda Jugoslavije (POJ). Godine 1951. joj se mijenja ime u Jugoslavenska Narodna Armija JNA, a 1992. godine se reorganizuje i preimenjuje u Vojsku Jugoslavije.

„1. Proleterska NO udarna brigada“ je formirana na Staljinov rođendan 21. decembra. 1941. godine na Titovu odluku, i u brigadu je ušlo šest bataljona, četiri iz Srbije i dva iz Crne Gore. Ovde je malo nejasno zašto se barata pojmovina Srbija i Crna gora, kada je Kraljevina Jugoslavija koju su napali Njemačka i Italija, bila podjeljena na banovine imenovane po rijekama i moru. Prvi komandant ove brigade je bio Konstantin Popović - Koča.

Kažu da je za Dan Armije izabran slijedeći dan od osnivanja, 22. decembar, zbog sjećanja na prvu borbu ove brigade kod sela Gaočića i Mioča, a sve su priike da je to odabrano da ne bi ispalo da slavimo i Staljinov rođendan slaveći Dan Armije. Jer je znano da je Tito napravio zaokret od SSSR-a ka NATO-u, i Jugoslavija je bila dio ovog pakta skupa sa Turskom i Grčkom. Tito je narodski rečeno izradio Staljina, čovjeku čija je „Crvena Armija“ oslobodila Beograd i dijelove Srbije, a pripomagala je i Titova NOV i POJ. A to Rasija pamti, pa nam možda i negdje ne pomaže u nečemu zbog ove činjenice.

crvane armija na terazijama

(Na slici su pripadnici Staljinove „Crvene Armije“ na Terazijama, nakon oslobađanja Beograda.)

Uopšteno rečeno, istočno od Drine je oslobađala zemlju Staljinova „Crvena Armija“ uz pomoć Titove vojske, a zapadno od Drine je zemlju oslobađala Titova vojska sama.

Veličaju Dragoša Kalajića kako je u vrijeme Jugoslavije i vladavine komunista bio hrabar i usuđivao se da kritikuje njihovu vladavinu. Danas je ipak mnogo veća hrabrost braniti tekovine NOB-e i Jugoslaviju i ne-d'o-bog, pozitvno se izjasniti o Titu. Tako da je „junaštvo“ Dragoša Kalajića trenutno teško nadmašiti.

Ovaj tekst je jedan od pokušaja.

To ipak govori o tome koji je režim okrutniji i restriktivniji. Više je bilo slobode medija pod komunizmom i socijalizmom, nego sada pod demokratizmom, novom ideologijom. Činjenica je da se sada može lajati koliko hoće, to je sve, dalje od lajanja se ne može odmaći, hrana se neće dobiti, bliže vrhu piramide se ne može primaći.

Ja sam dao zakletvu u JNA da ću da branim Jugoslaviju, pa kako nje više nema i nije meni i mojim istomišljenicima data prilika da se možda spriječi rasturanje, možemo samo da je branim posthumno ne davajući da se svako istresa na nju, i pozvan i nepozvan, da laje svako koliko ko hoće. Jer svi sada kevću na nju i njenog predsjednika Tita, uglavnom neargumentovano i sa primjetnom dozom bezrazložne mržnje. Bezrazložna je, jer nije argumentovana, čista iskonska mržnja.

Kažu da se mrzi samo onaj koji je bolji od tebe pa pošto mu ništa ne možeš preostaje ti samo da ga mrziš.

Kao da ti neki mrzioci nisu odrasli u hrišćanskoj civilizaciji koja poučava da se o pokojniku govori sve najbolje, pogotovo ako pokojnik nije umro prirodnom smrću, nego je mučki, prvo iskasapljen, pa onda ubijen. I gdje je taj čuveni hrišćanski odgoj da se širi ljubav, a ne mržnja.

Očigledno su satanisti na vlasti ćim su primjetni ovoliki izljevi mržnje. Što se tiče nehrišćanskih vjerskih sistema, oni ne poučavaju o ljubavi, pa stog anisu ni razmatrani u ovom tekstu.

Jugoslavenska NARODNA Armija (JNA) je opravdavala svoj naziv, pošto je u punom smislu riječi bila narodna. Nema ko je nije služio. Osim nesposobnih i vrhunskih zabušanata i prevaranata. Provukao se još tu poneko, ali je to bilo više na nivou incidenta nego neko pravilo, pa stoga nije ni vrijedno da se o tome govori.

Da je J.Narodna A. bila narodna, pokazuju slike poznatih osoba:

jna poznati1

Goran Bregović i Zdravko Čolić

jna poznati2

Kornelije Kovač, Kemal Monteno, Bora Čorba, Đole Balašević

jna poznati3

Petar Kralj, Boris Dvornik, Kole Angelovski, Ljuba Moljac i Leo Martin (Miloš Jović)

jna poznati4

Dragan Kićanović, Krešimir Ćosić, Dražen Petrović, Dragan Džajić, Dragoslav Šekularac

jna poznati5

Nedeljko Bilkić, Zoran Lesandrić - Kiki, Dragan Kojić - Keba, Marinko Rokvić

jna poznati6

Dragan Šutanovac, Ivo, Josipović, Mate Parlov

jna poznati8

Srećko Katanec, Željko Pervan, Arsen Dedić, Mića Orlović

jna poznati01

Antonije Pušić - Rambo Amadeus

jna poznati02

Branko Oblak, Nenad Bjeković, Jovan Aćimović, Enver Marić, Rizah Mešković i Vladislav Bogićević

jna poznati03

Zdenko Kolar (Idoli)

jna poznati04

Dragoljub Ljubičić

jna poznati05

Boris Bizetić sa JNA orkestrom

jna poznati06

Željko Bebek. Sada je jasan smisao pjesme "Topom ću te gađat' moja mala..." :-)

Pobijedismo naciste i fašiste, ali nedovoljno temeljito, jer njihov oficir Kurt Valdhajm, zasjede na čelo UN-a.

kurt vajdhajm