Pričaonica

Pravoslavna "braća" Bugari

bugarski spomen

Kažu neki mudraci da ne treba generalizovati kod ocjenjivanja nekog naroda. U slučaju diktature možda i ne treba, pošto diktator radi šta hoće, a da i ne pita narod, pa se sa naroda možda i može skinuti poneka odgovornost za ono što radi. Ali u slučaju demokratije kada narod izabira sebi vladara, sasvim je opravdano generalizovanje, jer je narod izabrao vladara da sprovodi volju naroda ili nacije. Naravno uvijek postoji izuzetak od pravila, ali tema ovog kucanija nisu izuzetci.

Zaboravilo bi se na ratno-izazivački potez Bugarske da nije postavljena nova spomen ploča u Sarajevu nadomak aerodroma, i Srbi bi nastavili misliti da su Vatikan ili Njemačka bili među prvim državama koje su priznale neustavno odcjepljenje od Jugoslavije, koje je dovelo do rata. Dakle, odgovornost za izbijanje rata u BiH pored onih koji su sproveli referendum, a i sami rekli da će žrtvovati mir za osamostaljivanje BiH od Jugoslavije, stoji i na Bugarima. Zločin protiv mira je osnovni zločin iz kojeg proitiču svi ostali koji su od manjeg značaja.

Svaki Srbin, a pogotovo pravoslavac bi trebao da oprezno koristi pojam “pravoslavna braća” kada želi neki drugi narod da učini sebi bliskim i prijateljskim vodeći se idejom da je takođe taj neki narod iste vjere. Kao što vidimo na primjeru Bugara, a prije toga i na primjeru Grka, nije pravoslavlje takva vjera koja čini da neki pravoslavni narod ne zabode drugom pravoslavnom narodu nož u leđa. Jedini pravoslavci koji nam nijesu nikakda kroz istoriju nanijeli štetu su Rasi i kada su bili pravoslavni i kada su bili komunisti. Dakle ne radi se o tome da su nam svi pravoslavni braća, nego se radi o tome da nam je neki narod bratski, ili nije, bez obzira na vjeru.

Sva ostala pravoslavna “braća” osim Rasa su nam bar jednom kroz istoriju zabadala nož u leđa i to u najtežim trenutcima. A Bugari su se u tome posebno istakli radeći to višestruko i svako malo, bez obzira bila pod diktaturom ili demokratijom.

Možda se ipak treba ograditi i iz priče o bugarskim nedjelima treba isključiti Šope koji su u stvari Srbi.

Dakle, nijesu samo Srbi iz Srbije dobili nož u leđa od Bugara, nego su dobili i Srbi iz Bosne i Hercegovine nedavno nož u leđa od tih istih Bugara, jer su stali na stranu secesionista i razbijača Jugoslavije, jedne od većih i boljih srbskih država veoma cijenjene u svijetu koju su Srbi svojom krvlju sazdali.

Niko nije kriv Bugarima što su među nama Srbima postali sinonim za nešto što ne valja i što je podmuklo i što samo čeka momenat da te zajebe[1].

[1] - stari srbski narodni izraz za prevaru, izradu, zajeb i ostale ne baš tako viteške radnje