Pričaonica

Kalendarske nedoumice

mi smo muslimaniČinjenica je da postoje razne mjere kojima se nešto mjeri. Dok jedni mjere dužinu i metrima neki to i dalje rade primitivno i zaostalo u inčima. Tako smo i mi Srbi u davnini mjerili palcem, stopom, korakom, laktom, rukom (aršin) itd., dok se nisu pojavili neki naučnici da uvedu red i jednoobraznost u ta mjerenja, radi lakšeg i jednostavnijeg saobraćanja među ljudima.

Uzaludno je naučnicima sve što odkriju, ako neki vladari to ne odobre za širu upotrebu i to ne omasove, što milom, što silom.

Tako se i vrijeme mjeri kalendarom. Mnogi su se naučnici vijekovima trudili da što preciznije mjere godišnji ciklus protoka vremena radi opšte dobrobiti, a ne samo jedne grupe ljudi. Ali uzaludan bi bio sav posao tim naučnicima, da nije bilo vladara koji su odobrili i nametnuli kalendar ljudima.

Srbi će radije da se drže natačnijeg kalendara kojeg je nametnuo svjetovni vladar Rima, Julije Cezar, nego duhovni vladar Rima papa Gregor (Grgur). Cezar je živio prije Hrista, a papa Gregor u 16 vijeku, što dovoljno govori o stepenu razvitka nauke i na kakvim je osnovama počivala.

Neće Srbi da se drže julijanskog kalendara uvijek, nego samo u dva slučaja, za Božić i za Srbsku Novu godinu (SNG), a u svim drugim slučajevima: odlaska na posao, slavljenja rođendana, planiranja godišnjih odmora, odlazaka ljekaru i sl. će se držati gregorovog kalendara. Tako da Srbi koji slave po julijanski, nakon slavljenja krenu na posao po gregorijanski.

I što je posebno interesantno, pod maskom da slavimo SNG, Srbi vjernici u stvari slave Isusovo obrezanje. I što je još interesantnije, mi se Srbi uopšte ne obrezujemo, a kao sljedbenici smo Isusa. I da bi ludilo ovog čovječanstva bilo još veće, vjernici koji ne slijede Isusa tj, nisu hrišćani, Židovi i muslimani se obrezuju.

 obrezanje isusovo

I kao šlag na tortu, pobrinuli su se Srbi i muslimani koji zajedno negiraju Novu godinu koju slavi sav civilizovani svijet. Ove slike možete i sami pronaći na internetu, Često kolaju po društvenim mrežama.

deda mraz2deda mraz1

U svemu je najčudnije to što je Srpska Pravoslavna Crkva dala inicijativu da naš Srbin Milutin Milanković sačini najtačniji kalendar na svijetu do sada, što je on i uradio i kojeg bi cijeli svijet trebao da usvoji, što se skoro i desilo, ali među onima koje ga nisu usvojili je upravo SPC.

I ko kaže da se ovaj svijet ne treba resetovati?

Komunisti su to probali, ali su preuranili.

Ako će neko ovo moje kucanije da shvati kao zagovaranje unije sa vatikancima, eto neka i bude ta unija, ja nisam protiv, ali samo pod uslovom da ja budem na čelu te unije, šef svim zaposlenim po vjerskim institucijama.

Činjenica da vjernici u boga slave obrezanje nekog čovjeka je samo po sebi paradoksalno, slaviti boga Stvoritelja koji je stvorio i čovjeka, a onda korigovati božiju tvorevinu odstranjivanjem nekog dijela tijela je dosta upitno sa stanovišta ko je taj ko smije i može da vrši korekcije na božijem djelu?

Možda su hrišćani odustali da se obrezuju jer je Isus rekao da je čovječije tijelo u stvari hram i da nam ne trebaju hramovi, pa neće sljedbenici da oštećuju hram :-).

Ovo objavljujem nakon slavljenja praznika po julijanskom kalendaru, da se ne pomisli da imam nešto protiv toga, ja jednostavno volim istraživati i razmišljati, što bih svakome preporučio da radi. Znam da je lakše vjerovati nego ići pitati, ali je takođe i istina da naivac vjeruje, a pametan provjerava.

Smisao čovjekova bivstvovanja na Zemlji treba da bude poboljšavanje svijeta, pojednostavljivanje života smanjivanjem patnje i nenanošenje ekzistencijalne štete nikome. Pa koliko ko može u granicama svojih mogućnosti ovome da doprinese, dobro jest. Svako prema mogućnostima i svakome prema potrebama.

Da Srbi ne misle da je Nova godina vatikanska izmišljotina i praznik, kao što vole da naglašavaju naročito u slučaju Božića kojeg dijele na katolički i pravoslavni, a on je u osnovi jedan, spomenuću da je riječ kalendar koju koristi cijeli svijet srbskog porijekla, i izvorno je „koledar“. Kolo je inače tradicionalna srbska narodna igra koja simbolički dočarava uvezanost i to da se cijela vasiona i sve u njoj kreće po kolu tj. ciklusi se ponavljaju, ne uvijek od početka i isto, nego evoluitivno, sve se kreće po spirali.

Dana 16.1.2019. po Milankovićevom kalendaru