Pričaonica

Sava u pjesmama

 

sava pjesmaPukovnik Sava Kovačević komandant treće divizije NOVJ, nosilac jugoslavneskog ordena „Narodnog heroja“ i sovjetskog ordena „Kutuzova“,  je ušao i u pjesme i pjesmom je stigao i do Rasije, pa pogledajte video sa koncerta i impresivnu interpretaciju mlade pjevačice, kako na dostojan način izvodi ovu našu pjesmu nastalu u slavu herojstva i slobodarstva.

sava k

Inače je običaj najčešće u Srba, da izdaju komandu tipa „za mnom“ i kreću prvi, a ostlai slijede, iako to mnogim komandantima po hijerarhijskom mjestu u vojnim formacijama ne pripada. Takav je bio i slučaj sa Savom, iako komandant divizije koji je morao komandovati iz pozadine, on je i poginuo pošto je jurišao na okupatora komandom „za mnom“. Zato i jeste dobio zvanje „Heroja“.

Da Sava nije ušao samo u ovu melodijski veoma jednostavnu, ali veoma impresivnu lirsku pjesmu, govori i ovaj audio zapis da je opjevan i epski u desetercu uz gusle, inače  tradicionalni srbski instrument, preteču svih gudačkin instrumenata. Gusle u srbskoj tradiciji nijesu baš instrument u klasičnom smislu poimanja instrumenata, više su melodijska i ritmička podpora praćenju deseteračkih stihova, koja u saglasju sa ljudskim glasom ostavljaju zajedno upečatljivi dojam na slušaoce.

Kada neka pjesma nosi u sebi naboj onda ni ostali muzičari drugih pravaca ne ostaju imuni na to, pa veoma uspješno obrađuju na svoj način glavnu temu što su ovoga puta majstorski uradili i džezeri (onaj ko je sklapao video uzeo je pogrešan okvir ploče kao ilustraciju).

Prošle godine je Predrag Tošić posjetio ovo istorijsko mjesto i sačinio nekoliko slikopisa kako sada izgleda spomenik na Sutjesci.

sava k1

sava k2

sava k3

sava k4