Kroz crkvenu štampu: Vera bez sveštenika

glasnik2 41 1Kroz crkvenu štampu: Vera bez sveštenika. Braničevski Vesnik, u članku pod ovim naslovom, odgovara onima koji kažu da ne mogu primiti svete tajne od takvih sveštenika koji životom svojim, radom ili govorima prljaju blagodat svešteničku.

Jedno upoređenje. Imamo više vrsta vodovodnih cevi, Cev može biti i od lošijeg i boljeg materijala, šta više i od srebra i zlata. Izvorska voda dostiže do grada, a stanovništvo ne pita kroz kakve je sprovodnike voda došla. Isto tako i sveštenik; samo sprovodi blagodat Duha Svetoga, Ako s verom primaš i od najnedostojnijeg sveštenika, blagodat Duha Svetoga dejstvuje. Ono što je ljudsko u svešteniku neće uprljati, niti je to mogućno, ono što ti u svojoj molitvi preko sveštenika tražiš.

Kada nedostojan sveštenik krštava, čovek je u svakom slučaju kršten; kada sveštenik ispoveda - ispoveđen si i priznati i razrešeni gresi oprošteni; sveštenik ne ravrešava u ime svoga nedostojnog života, nego u ime Gospoda; kada zaručnika i zaručnicu venčava - venčani su; kada te pričešćuje - sjedinjen si sa samim Gospodom Hristom, jer si pravo Njegovo telo i pravu Njegovu krv primio u sebe; kada opeva - upokojeni je opevan; kad se moli va ozdravljenje, - ako je Božja volja, jer se Božja volja ne mora slagati s našom željom, i bolesnik će ozdraviti. Naše je da molimo, a sve ostalo ostavimo Sveznalcu.

Glasnik SPC broj 2, ‚1941. godina