Zahtjev ustanovama za odobravanja slobode kretanja

KZakon FBiHIako sam dopisnik iz Sarajeva i ovo se odnosi na ovo podneblјe, situacija je sigurno primjenjlјiva na mnogo širem prostoru. Ipak se sve države prilikom donošenja svog ustava moraju pridržavati „Univerzalne deklaracije o lјudskim pravima“ donešene u UN rezolucijom br. 217 /III,  1948 godine.

 Izdvajam samo neke članove:

Član 1. Sva lјudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Ona su obdarena razumom i savješću i jedni prema drugima treba da postupaju u duhu bratstva.

Član 4. Niko se ne smije držati u ropstvu ili potčinjenom položaju: ropstvo i trgovina roblјem zabranjeni su u svim oblicima.

Član 5. Niko ne smije biti podvrgnut mučenju ili okrutnom, nečovječnom ili ponižavajućem postupku ili kažnjavanju.

Član 9. Niko ne smije biti proizvolјno uhapšen, pritvoren, niti protjeran.

Član 12. Niko se ne smije izložiti proizvolјnom miješanju u privatni život, porodicu, stan ili prepisku, niti napadima na čast i ugled. Svako ima pravo na zaštitu pred zakonom protiv ovakvog miješanja ili napada.

Član 13. 1. Svako ima pravo na slobodu kretanja i izbora stanovanja u granicama pojedine države.

Zbog nebratskog odnosa (član 1.) prema svakome ko neće da pokriva lice što je ponižavajući postupak (član 5.) za svakog čovjeka koji ima ugled i čast (član 12.) i dovodi takve lјude u potčinjen položaj (član 4.) da bivaju protjerani (član 9.) iz objekata i kojima se ograničava sloboda kretanja (član 13.1.), predlažem da se od svih takvih ustanova traži pismena dozvola za ulazak i kretanje po takvim objektima sa odkrivenim licem.

Ta potvrda se treba pokazati svakom čovjeku koji stoji na ulazi i procjenjuje ko može ući u objekat, a ko ne i to odokativnim metodama procjene da li je maska odgovarajuća i da li se nosi kako je ko zamislio da treba da se nosi.

U slučaju da vas ni tada ne puste u objekat, obavijestiti onoga ko „samo radi svoj posao“, da bi mogao da završi u zatvoru, jer krši Član 177. Kaznenog zakona FBiH, jer je narušio ravnopravnost lјudi  diskriminacijom, odvajajući lјude po osnovu izgleda tj. načina odjevenosti u oblasti lica. Takođe upoznati osobu da krši Član 179., jer oduzima slobodu kretanja. I pokažite mu ovu sliku koju možete odšampati na štampaču i pokloniti mu da je na miru čita i da posebno obrati pažnju na dužinu zatvorske kazne.

Tekst molbe za davanje dozvole o kretanju po objektima bi trebao u grubo da izgleda ovako, s tim da i vi možete unijeti malo svoje kreativnosti:

&&&

Poštovani,

Pošto sam već jednom bio spriječen od strane vašeg obezbjeđenja da uđem u Vaš objekat, jer nisam htio da stavim masku na lice, što je ispod moje časti i dostojanstva, kako bi izbjegli slijedeći put nesuglasice sa vašim obezbjeđenjem i eventualnu intervenciju policije da postupi po Kaznenom zakonu FBiH i zaštiti Ustav države koji garantuje slobodu kretanja i sprečava diskriminaciju lјudi, tražim da mi izdate potvrdu o neograničenoj slobodi kretanja u Vašem objektu bez maske.

___________________

Potpis tražioca zahtjeva

 

Poštovani pratioci ovog sajta, ima mnogo načina da se postignu mnoge stvari  legalnim putemi normalnim procedurama, ne mora se prolijevati krv na ulicama. Samo je potrebno biti informisan i razumjeti kako funkcioniše sistem. Naravno, ako se sistem drži zakona koje je on donio, u protivnom ne preostaje ništa dugo nego tražiti pravdu na ulicama, po šumama i gorama. Vlasti se tada ne bi trebale čuditi reakciji koju su izazvali svojim nepoštovanjem zakona koje su sami oni donijeli.