ZS logo sajt

Izbor jezika

Pretraga

Manastiri i crkve

Manastir Gorica

man gorica

Manastir Gorica

Četvrti manastir u eparhiji Gornjokarlovačkoj, a ujedno i jedan od najmlađih je manastir Presvete Bogorodice Trojeručice – Gorica u Donjem Budačkom. Manastir je smešten između potoka Radonje i reke Korane u predivnom krajoliku Korduna, koji svojom konfiguracijom neodoljivo podseća na Šumadijske predele.

Starine sarajevske stare crkve i njenog muzeja

Srpska pravoslavna crkvena opština u Sarajevu, pored svoje mnogostruke delatnosti, pobrinula se da je izišla ozbilјna i naučna knjiga g. Vladislava Skarića, Srpski pravoslavni narod i crkva u Sarajevu u 17 i 18 vijeku, Sarajevo, 1928, a sada se pobrinula da se napiše i da izađe knjiga, u kojoj će biti opis starina Stare crkve u Sarajevu i Muzeja pri Staroj crkvi, sa snimcima sviju starina u Staroj crkvi i Muzeju, koje imaju istorijsku i istorisko-umetničku vrednost.

Manastir Drenovac

man.drenovac

Manastir se nalazi u Slavonskom Drenovcu (Slavonska Pozega).Prvi hram na ovom mjestu podignut je 1758–62. godine, a obnovljen je 1887. godine. Ikonostas koji je krasio ovu svetinju izrađen je 1775. godine. Crkva je srušena na Božić 1942. godine, a ikonostas je odnijet u Zagreb prije rušenja i vraćen je u Pakrac tek 1985. godine.

Predložene objave:

Sadržaj na sajtu podliježe zaštiti autorskih prava, te je za njegovo preuzimanje potrebno navesti izvor kao i obavijestiti nas o preuzimanju

Please publish modules in offcanvas position.