Manastir Donje Vardište

  ParohijauVardistu

  Manastir Donje Vardište

  Manastir Vaznesenja Gospodnjeg je ženski manastir Srpske pravoslavne crkve posvećen Vaznesenju Gospodnjem. Manastirska slava je Vaznesenje Gospodnje — Spasovdan.Manastir Vaznesenja Gospodnjeg se nalazi u Donjem Vardištu na putu Višegrad-Užice. Smješten je u dolini između Bijelog i Crnog Rzava u podnožju planine Varde. U sastavu manastira se nalazi parohijski dom, konak i gostinjske sobe, monaške kelije, ikonopisačka i radionica za šivenje.


  Manastir Vaznesenja Gospodnjeg se nalazi u Donjem Vardištu na putu Višegrad-Užice. Smješten je u dolini između Bijelog i Crnog Rzava u podnožju planine Varde. U sastavu manastira se nalazi parohijski dom, konak i gostinjske sobe, monaške kelije, ikonopisačka i radionica za šivenje.

  Istorijat

  Crkva Vaznesenja Gospodnjeg je građena od 1991. do 1996. godine. Hram je osveštao mitropolit dabrobosanski Nikolaj 21. jula 1996. godine. Iste godine je osnovana vardiška parohija izdvajanjem iz dobrunske parohije. Manastir je nastanjen monahinjama od avgusta 2007. godine.

  U blizini manastira u mjestu Vagan (Bijelo Brdo) se nalazi drvena kapela koja datira iz 1870. godine. Pored kapele, u Vardištu se nalazi i spomen-kosturnica koju su u spomen na poginule sinove i njihove saborce u Prvom svjetskom ratu podigli Josif i Stana Matković. Spomen-kosturnica je osveštana na Vidovdan 1932. godine.

  Design by Novica.info