Manastir Klisna

Klisina prijedor

Manastir Klisina

Manastir Klisina nalazi se u Ništavci, Opština Prijedor, na magistralnom putu Prijedor - Sanski Most. Posvećem je svetoj velikomučenici Marini u narodu poznata kao Ognjena Marija (17/30 jul.) Podignut je na starom manastirištu. Po promislu Božijem u periodu od 1991 - 93.godine, za vrijeme Episkopa bihaćkog - petrobačkog G. Hrizostoma, baš na starom manastirištu srednjobijekovnog manastira, porušenog odmah posle pada Bosne pod Turke 1463. godine, podignuta je crkva svete velikomučenice Marine kao filijalni hram parohijske crkve Cvete Trojice u Oštroj Luci.

Možda je srednjovijekovni manastir porušen i prije Turaka od strane Mađara. Papa rimski Inokentije III (početkom XIII vijeka) haredio je ugarskom (mađarskom) kralju da bez milosti poruši manastire po Bosni, a monahe pogubi. Narodno predanje sačuvalo je uspomenu na porušeni manastir, koji je po svemu sudeći bio posvećen Sretenju Gospodnjem, nazivajući manastirište Klisina, koje dolazi od grčke riječi "EKLISIJA" što znači CRKVA. Isto tako i okupljanjem na praznik Sretanja Gospodnjeg i na dan uspomene sv. velikomučenice Marine.

klisnaPrilikom kopanja temelja za sadašnji hram pronađeni su temelji stare crkve. Poslednja crkva zapaljena je 1942.godine od strane lokalnih ustaša muslimana. Te iste 1942. pravoslavni Srbi iz okolnih sela, tajno spuste zvono (koje je prilikom pada oštećeno) u rijeku Sanu da bi u rijeci čekalo bolja vremena. Po završetku Drugog Svjetskog rata vjernici su na crkbištu podigli drveni zvonik i na njega podigli ono oštećeno zvono (koje slava Bogu i danas poziva narod na molitvu) da svjedoči da je tu nekada postojala bogomolja. Prilikom osvećenja nove crkve,1993.godine, koju je osvetio episkop Hrizostom prisutni narod aklamacijom izrazio je svoju želju da se uz novopodignuti hram podigne konak i da se proglasi manastirom.

Osvećenje temelja novog konaka izvršio je Episkop Hrizostom 30.jula 1994.god. a njegova gradnja nastavljena je poslije rata, 1997.godine. Proglašenje manastira učinjeno je 01.januara 1998.godine. Tom prilikom Episkop Hrizostom proglasio je manastir Klisinu kao CVETOMARINSKU OPŠTEŽITELjNU OBITELj. U toku ljeta 2002. godine izliveni su temelji ogradnog manastirskog zida, čija je izgradnja završena u jesen 2006. godine.

Juna meseca ove godine, prilogom porodice Čorokalo Gorana i Stanke sa sinovima Gregorom i Žanom rodom iz Sanskog Mosta, kupljena su tri zvona i započeto je zidanje zvonika, a u toku je i izrada projekta za proširenje manastirske crkve.

29.oktobra 2000.god. zamonašen je prvi monah manastira Klisine, koji dobi ime po sv. Vasiliju Ostroškom. Manastir je dobio svog prvog igumana u ličnosti jeromonaha Vasilija (Rožića) na praznik Sretenja Gospodnjeg 2005.godine. Danas bratstvo ove svete obitelji čine: iguman Vasilije (Rožić), jeromonah Venijamin (Kovačić) i iskušenik Sreto (Đuričić).