Republike

Sve je suprotno od onoga kako nam govore

poster nedićŠta bi bilo kada bi pobijedio boljševizam?

Srbskog imena bi nestalo, a Srbija postala bezznačajna mala sovjetska republika. Zavladao bi ulični ološ sav ogrezao u krvi. I tada bi došla do izražaja samo jedna i jedina misao: sačuvati goli život! Činovnik i trgovac, ljekar i advokat, političar i seoski domaćin, kućevlasnik i radenik, muško i žensko, staro i mlado dobilo bi sramni žig “buržuja”. Pod tim izgovorom stradali bi i krivi i nevini, svi redom. Anarhija i haos progutali bi milione života. Čast i dostojanstvo čovjeka bili bi uniženi, religija i porodica oskrnavljeni, a svi narodni ideali bačeni u blato. Mongolska bujica preplavila bi i opustošila zemlju. Srbijom bi potekle rijeke krvi. Životinjsko izživljavanje sadističkog osvetničkog ološa postalo bi svakodnevna pojava. Oni koji bi ovo preživjeli utonuli bi u duhovnu i materijalnu bijedu. Srbija zemlja Kara-Đorđa i Miloša postala bi zemlja robova.

Šta će biti kada pobijedi nacional-socijalizam!

Srbski narod postaće član velike Evropske porodice. Srbija neće više biti moneta za podkusurivanje računa između velikih sila. Nestaće straha od novih ratova, a narod će se posvetiti podizanju svog i opšteg blagostanja uz podršku ujedinjene Evrope. Rad će postati jedina i uistinu prava vrijednost. Duhovna narodna blaga, vjera, porodica, sve kulturne tekovine, privatna svojina (stvarni pokretač napredka) biće zaštićeni i obezbjeđeni. Odpočeće nov, bolji život. Iz krvi najboljih sinova Evrope nići će i za Srbiju novo doba, doba mira i narodnog blagostanja.

Na vama je da birate: Njemačku – život ili boljševizam – smrt!


Treba li posebno naglašavati veliku sličnost sadašnje situacije sa ovom propagandom Nedićeve vlasti iz drugog svjetskog rata, i da je u stvari sve suprotno od onoga što se javno propovjeda?

Naglasio bih samo da je stvaralac ovog propagandnog materijala jako pazio da ne oskrnavi nacistički simbol, pa nije pisao tekst preko njega, što je uradio u slučaju komunističkog simbola.