Vlada RSK u u prognostvu

56. Sednica Skupštine RS Krajine

rskMemo2

 

REPUBLIKA SRPSKA KRAJINA
VLADA I SKUPŠTINA U PROGONSTVU
11000 Beograd, Zmaj Jovina 15 - Tel. 34-27-044, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Tel. 063/495-051; 064/80-777-06
Br. 1844/15 – 27. XII 7524 (2015)

56. SEDNICA SKUPŠTINE RS KRAJINE

 

U Beogradu je održana, 26. 12. 2015, redovna 56. sednica Skupštine Republike Srpske Krajine, s dnevnim redom:

1. 24 godine od osnivanja Republike Srpske Krajine,
2. Predlog o izjednačavanju u pravima svih boraca Republike Srpske Krajine,
3. Izglasavanje Rezolucije u Skupštini Republike Srbije, kojom bi se priznao status borca svim pripadnicima oružanih snaga RS Krajine (vojnicima, milicionerima i zaposlenim u državnim ustanovama),
4. Izglasavanje Rezolucije u Skupštini Republike Srbije, kojom bi se priznao ratni staž borcima RSK, kao penzioni staž.

1. Predsednik Skupštine RS Krajine, dipl. inž. Rajko Ležaić je, govoreći o prvoj tačci dnevnog reda, rekao, da je osnivanje Republike Srpske Krajine bilo u skladu s međunarodnim pravom, jer je teritorija RS Krajine bila srpska etnička i istorijska od 490. godine Nove ere, kad je osnovana Srbija, s prestonicom u Skadru, što su germanski istoričari u 19. stoleću sklonili iz istorijske nauke i u nju uneli falsifikat o dolasku Srba na Balkan iz Rusije tek u 7. stoleću Nove ere. Istakao je, da je to srpsko pravo na sopstvenu državu u Krajini potvrdio i Savet bezbednosti UN – izglasavajući Rezoluciju 743/1992, kojom je Srbima garantovana međunarodna zaštita i primena krajinskih zakona, a ne zakona Republike Hrvatske. Predsednik Skupštine je podsetio, da Rezolucija 743/1992 nije ukinuta i da bi diplomatija Republike Srbije trebalo da podnese predlog Savetu bezbednosti, da se njene odredbe i dalje primenjuju, čime bi se okončala hrvatska okupacija Republike Srpske Krajine, obavljena 1995. godine, uz podršku članica NATO i Evropske zajednice. Hrvatska je opljačkala imovinu 800.000 prognanih Srba iz Republike Srpske Krajine i Hrvatske i zato se poziva Vlada Republike Srbije da pokrene pred UN i Evropskom unijom zahtev da Hrvatska vrati opljačkanu i prisvojenu imovinu, jer je privatna svojina nepovredivo pravo svakog čoveka.

2. U raspravi o drugoj tačci dnevnog reda, poslanici su podsetili, da je Republika Srbija priznala ratni staž samo generalima i pojedinim oficirima JNA i Vojske Republike Srpske Krajine, što nije u redu, jer se ne može, pravno, priznavati ratni staž samo pojedincima u istoj vojnoj jedinici. Iznesen je i podatak, da su svi vojnici i oficiri mobilisani u Krajini 1991. godine po naredbi Generalštaba SFR Jugoslavije i da su naslednice bivše savezne države (pa i Srbija) dužne, da svojim državljanima priznaju ratni staž. Posebno zato što su vojnici u RS Krajine spasavali svoj narod od biološkog istrebljenja, kakav je obavljan nad Srbima u oba svetska rata od strane germanskih država – zajedno s hrvatskim kvinsliškim vojnim jedinicama.

3. Poslanici su jednoglasno prihvatili tekst Rezolucije o priznavanju statusa svim borcima oružanih snaga RS Krajine (vojnicima, milicionerima i zaposlenim u državnim ustanovama), koja će biti dostavljena Skupštini Republike Srbije na usvajanje.

4. Poslanici su jednoglasno prihvatili tekst Rezolucije za Skupštinu Republike Srbije, kojom bi se priznao ratni staž borcima RSK, kao penzioni staž, jer su oni već u vremenu svog penzionisanja.


Ministar za informisanje Vlade Republike Srpske Krajine je obavestio poslanike, da se pripremaju izdanja druge i treće knjige „Republike Srpske Krajine – državna dokumenta“ – prva knjiga je izdata 2002. godine. Ovom prilikom je saopštio da će u trećoj knjizi biti objavljena skoro sva dokumenta Vlade, Skupštine i Generalštaba Srpske vojske Krjine, koja su bila zaplenjena od hrvatske vojske u vreme okupacije Republike Srpske Krajine (Zone pod zaštitom UN). Zaplenjene krajinske arhive, Hrvatska nije vratila, ali je učinila jednu neopreznost – unela je originalne snimke tih dokumenata u nekoliko objavljenih knjiga u Zagrebu. Naravno, pisci tih knjiga su se podrugljivo izražavali o krajiškoj dokumentaciji, ali će ti dokumenti naći mesta u srpskim knjigama, gde će svedočiti o genocidnom zločinu hrvatske vojske i policije nad Srbima.

Jedan od prisutnih na Skupštini, koji nije rekao svoj identitet, obavestio je, da su ova dokumenta objavljena u Hrvatskoj - po zamisli nekoliko Srba katolika, koji rade u hrvatskim ustanovama. Postali su svesni, da su im preci silom prevedeni iz pravoslavlja u katoličanstvo i prozvani Hrvatima. Tako su spasili krajišku državnu dokumentaciju, obavljajući ulogu planetarne vrednosti.


S poštovanjem,
Branko Bibić, sekretar Vlade.