Vlada RSK u u prognostvu

Povodom odluke ministarstva kulture Srbije

rskMemo2

Povodom odluke ministarstva kulture Srbije da organizuje konferenciju o genocidu nad Jevrejima i Romima bez pomena o genocidu nad Srbima

Br. 1859/16 – 8. april 7524 (2016)

Dostavljamo Vam protest nadležne komisije za zločine genocida, u kojem se zamera Vladi Republike Srbije što organizuje naučni skup o hrvatskom zločinu genocida nad Jevrejima i Romima, a ne spominje se hrvatski i nemački zločin genocida nad Srbima - ni u Drugom svetskom ratu, ni u vreme razbijanja Jugoslavije od 1990. do 1999. U poslednjem (1990-1999) su učestvovale i članice NATO i Evropske unije.

S poštovanjem,

Branko Bibić, sekretar Vlade

 


 

POVODOM ODLUKE MINISTARSTVA KULTURE SRBIJE DA ORGANIZUJE KONFERENCIJU O GENOCIDU NAD JEVREJIMA I ROMIMA BEZ POMENA O GENOCIDU NAD SRBIMA

Zapanjeni smo odlukom Ministarstva kulture Republike Srbije da organizuje konferenciju o genocidu nad Jevrejima i Romima krajem aprila 2016 godine, bez pominjanja užasnog genocida nad Srbima u toku Drugog svetskog rata.

Suviše je dobro poznato da su rimokatolici Hrvati u Nezavisnoj državi Hrvatskoj izvršili strašan genocid nad Srbima, dok su Nemci izvršili užasan genocid nad Srbima u okupiranoj Srbiji. Ministarstvu kulture Srbije mora biti poznato da su samo u nemačkom koncentracionom logoru na teritoriji Hrvatske, na starom sajmištu u Beogradu ubili preko 40 000 Srba. Streljanja u Kraljevu, Kragujevcu, Šapcu, Valjevu itd. vršili su Nemci kao okupatori. Bombardovanje Beograda 6. aprila 1941 godine počelo je uništenjem Narodne biblioteke, kao prve žrtve nemačkog genocida. Na ovoj konferenciji će se govoriti o stradanju 6000 beogradskih Jevreja, a neće se spomenuti stradanje preko 40 000 Srba samo na sarom sajmištu.

Među pozvanim osobama nalaziće se na ovoj konferenciji i nemački revizionista Aleksandar Korb, koji je poznat u Nemačkoj po svojoj disertaciji, koju je odbranio na nemačkom univerzitetu, u kojoj negira nasilno pokrštavanje Srba od strane rimokatolika Hrvata, negira genocid nad Srbima, itd. On piše da Hrvati nisu ubili nijednog pravoslavnog sveštenika i sl. Prema nalazu Međunarodne komisije za istinu o Jasenovačkom sistemu hrvatskih logora za istrebljenje Srba, Jevreja i Roma, rimokatolici Hrvati su ubili u jasenovačkim logorima preko 700 000 Srba, 23 000 Jevreja i 80 000 Roma, među kojima je bilo 110 000 dece ispod 14 godina starosti. Hrvatska je bila jedina zemlja u svetu koja je imala koncentracioni logor za ubijanje male dece koji su vodile rimokatoličke časne sestre. Aleksandar Kob sada poriče ove činjenice, a to mu jedan nemački univerzitet omogućava. Ministarstvo kulture Srbije prelazi preko ovih poznatih fakata, a zapanjuje i činjenica da će na ovoj konferenciji glavni govornik biti pravoslavni srpski episkop Slavonski, g.Jovan Ćulibrk, koji se javno oglasio kao osoba koja umanjuje broj jasnovačkih žrtava i genocid izvršen nad Srbima u Hrvatskoj, a sebe smatra za poznavaoca holokausta Jevreja. Ipada da SPC zaboravlja svete mučenike srpske, stradale u Jasenovcu od rimokatoličkih hrvatskih koljača, Sv. mučenika iz Klepaca i drugih, Sv.Petra Zimonjića, mitropolita Dabro-Bosanskog koga su rimokatolici Hrvati strašno mučili, pa onda ubili, Sv.episkopa Banjalučkog Platona, koga su užasno mučili, Hrvati su mu ložili vatru na grudima, ubili i bacili u Vrbas, Sv.mučenika, episkopa Savu Trjajića, koga su ubili i bacili u Katinu jamu i mnoge druge. Mučeno je i ubijeno skoro 200 pravoslavnih sveštenika, a na ovoj konferenciji neće biti reči o genocidu nad Srbima.

Ministarstvu kulture Republike Srbije je dobro poznato da u celoj Srbiji ne postoji ni jedan spomenik Jasenovačkim Srbima, nema ni jednog spomenika genocida nad Srbima, a zna se da su Sava i Dunav izbacivale na obale desetine hiljada leševa jasenovačkih žrtava, koje su sahranjivane na lokalnim grobljima kao NN osobe. Ni u Beogradu nije obeležena masovna grobnica tih žrtava iz Jasenovca, kod kule Nebojše, o kojoj su govorili episkop Atanasije Jeftić i arhitekta Peđa Ristić. I ta grobnica je zarasla u korov.

Međunarodna komisija za istinu smatra da treba da se govori o stradanju Jevreja i Roma, ali se ne sme prelaziti olako preko genocida nad Srbima. Pored genocida nad Srbima koji su izvršili rimokatolici Hrvati i njihovi muslimanski pomagači u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, ne sme se zaboraviti da su i u okupiranoj Srbiji genocid izvšili nemački okupatori. Nemci su izvršili streljanja Srba u Kragujevcu, Kraljevu, Šapcu, Valjevu itd. U logoru na Starom Sajmištu su ubili preko 40 000 Srba itd. Bombardovanje Beograda 6.aprila 1941 god. koje su izvršili Nemci započeto je spaljivanjem narodne Biblioteke. Srpska pravoslavna crkva sada putem svoga episkopa Jovana Ćulibrka prelazi preko činjenice da su Nemci zatočili srpskog patrijarha Gavrila Dožića i srpskog episkopa Sv.Nikolaja Žičkog i Ohridskog i mnoge sveštenike i monahe. Ministarstvo culture Srbije ne bi smelo da organizuje konferencije o genocidu na kojima se ne spominje genocid nad Srbima, niti pak da dozvoljava učešće osobama poput Nemca Aleksandra Koba ili episkopa Jovana Ćulibrka.

Prof. dr Srboljub Živanović,
Predsednik Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu,
London, Velika Britanija