Vlada RSK u u prognostvu

Zbornik dokumenata R.Srpske Krajine

rskČast nam je i zadovoljstvo predstaviti zbornik dokumenata vezanih za ratni period i Republiku Srpsku Krajinu. Zbornik se sastoji od deset knjiga i pripremio ga je Ratko Ličina, a sufinansirala “Uprava za dijasporu” u okviru jednog od svojih projekata. Izlazak iz štampe je planiran za juni 2016. godine, a izdavač je “Miroslav”, dok je distribucija predviđena za jesen.

U zbornik su uvršteni svi relevantni dokumenti do kojih je Ratko Ličina uspio da dođe i izvuče ih iz arhiva države Hrvacke. Zbornik ima istorijski značaj pošto su na jednom mjestu objedinjena i od zaborava sačuvana važna istorijska građa, koja će omogučiti istoričarima i svim drugim naučnicima da analiziraju ovaj veoma važan period za sve Srbe u novijoj istoriji.

Zbornik se sastoji od slijedećih knjiga: prvaknjigadajeuvodiobrađuje 1990. godinu, druga 1991. godinu, trećaprvupolovinu 1992. godine, četvrtadrugupolovinu 1992. godine, petaprvupolovinu 1993.godine, šestadrugupolovinu 1993. godine, sedma prvu polovinu 1994. godine, osma drugu polovinu 1994. godine, deveta 1995. godinu, a zaklјučna deseta knjiga spisak poginulih i dokumentaciju u izbjeglištvu.

U zborniku se nalaze i stenogrami svjedočenja u slučaju Martić koje su davali Jarčević, Macura, Dobrijević i Ličina

Plan je da Zbornik prvenstveno budu obavezni da uzmu državne biblioteke, arhive i druge državne ustanove, kako bi ovi veoma važni dokumenti koji do sada nisu bili prisutni u javnosti, bili na raspolaganju i dostupni mnogo široj populaciji na uvid i analizu. Zbornik će takođe biti interesantan srbskim klubovima u inostranstvu, zbog jako mnogo Srba koji se nalaze u rasejanju, jer se radi o materijalu koji je svojevrstan pečat jednog vremena i koji dobro oslikava situaciju.

zbornikRSK

Sadržaj prve knjige

Sadržaj druge knjige

Sadržaj treće knjige

Sadržaj četvrte knjige

Sadržaj pete knjige

Sadržaj šeste knjige

Sadržaj sedme knjige

Sadržaj osme knjige

Sadržaj devete knjige

Sadržaj desete knjige