Vlada RSK u u prognostvu

S. Jarčević: Cvijić je promijenio ime Trojanskim planinama

jarcevicUZALUDNO ŠKOLOVANјE - XIX - CVIJIĆ MENјA IME TROJANSKIH PLANINA 

Jučerašnjem članku, o činjenici - da su se Prokletije (planine u Crnoj Gori, Srbiji i Albaniji) zvale Trojanske planine, dodajem podatak kako je, u dvadesetom stoleću, kartograf Jovan Cvijić zanemario to drevno ime: Trojanske planine i ubeležio u kartografiju Jugoslavije da se te planine zovu: Prokletije.

Jovan Cvijić (Loznica, 11. oktobar1865Beograd, 16. januar1927) je bio srpski naučnik, osnivač Srpskog geografskog društva, predsednik Srpske kralјevske akademije profesor i rektor Beogradskog univerziteta, počasni doktor Univerziteta Sorbone i Karlovog univerziteta u Pragu. Bavio se podjednako društvenom i fizičkom geografijom, geomorfologijom, etnografijom, geologijom, antropologijom i istorijom. Smatra se utemelјivačem srpske geografije.

Čudo je na čudima, da ovako obrazovan srpski intelektualac zanemari najpoznatije geografske mape evropskih naroa i država, štampane u Veneciji 1690. godine, u kojima se Prokletije zovu – Trojanske planine! Uradio je te mape najpoznatiji evropski kartograf.i teolog, Coronelli Vincenzo Maria, rođen u Raveni 16. 8. 1650. Reč je o 400 evropskih mapa, među kojima je i mapa srpskih zemalјa - pod naslovom: „Mapa Illirucuma“ („Mapa Ilirije“). Na njoj je ubeleženo, da su se današnje Prokletije zvale: „Monti Troiana“ („Trojanske planine“). Te mape su bile prevedene na sve zapadnoevropske i slovenske jezike i nemoguće je da Jovan Cvijić nije video te mape i da nije shvatio da je ime srpskih planina vezano za najpoznatiji rat iz drugog milenijuma Stare ere i za najčuvenija književna dela o tom ratu – poeme: „Ilijada“, „Odiseja“, pa i poema rimskog književnika Vergilija: „Enejida“. U njima su, upravo, opisane Trojanske planine i današnji grad Skadar, na čijem mestu je bila istorijska Troja (Ilij). No, naš akademik Cvijić se odlučio – da Trojanskim planinam da ime Prokletije, a te planine su tako zvali i Šiptari na svom jeziku, koji su stigli na Helm (Balkan) tek 1043. godine, kad im je srpski kralј Vojislav ustupio deo teritorije u današnjoj Albaniji. Zanimlјivo je da su ove planine početkom 20. stoleća, nosile još nekoliko imena, ali je jedan njihov vrh imao nepromenjeno istorijsko ime – zvao se TROJAN. Ni to nije uputilo Cvijića da ubeleži u jugoslovensku karografiju pravo ime ovog gorja oko legendarne Troje (Skadra): Trojanske planine. Verovatno je podlegao kolonijalnoj strategiji Austrije, koja je, često, u dogovoru s Turskom, brisala srpske tragove iz istorije, pa i srpsko ime. Srpsko ime joj je smetalo iz još naučno ne objašnjenih razloga, mada joj nisu smetala imena drugih Slovena: rusko, polјsko, ukrajinsko, češko, slovačko, hrvatsko, slovenačko, bugarsko...

Evo kako je taj Cvijićev postupak objasnila naša nauka:

„.Prokletije su u prošlosti različito nazivane: „Beriseldi“, „Severnoalbanski Alpi“, „Alpi na jugu Evrope“, „Crnogorski Alpi“ i dr. [2] Današnji naziv u množini - Prokletije, jer označava veći broj planinskih venaca, prvi je uveo čuveni geograf Jovan Cvijić. Istražujući ovu planinsku grupu, on je primetio da ovdašnje srpsko stanovništvo naziva Bogićevicu, Greben, Bjelič, Karanfile i Trojan zajedničkim imenom Prokletije, što znači proklete planine. Ovaj naziv Cvijić je u svojim radovima proširio na čitav planinski venac počev od Skadarskog jezera, pa sve do Ibra i Metohije. Naziv je danas prihvaćen u opštoj terminologiji i toponimiji. Albansko stanovništvo Prokletije naziva (alb. Bjeshkët e Nemuna) što u prevodu znači „proklete“ ili „zabranjene“ planine. Naziv Prokletije ima dvostruko etimološko značenje. Ono simbolizuje, ne samo prirodne odlike ovog prostora (krševitost, divlјinu, neprohodnost), već i nekadašnje društveno-istorijske prilike koje su bile prisutne na ovom prostoru (lična nesigurnost, anarhija, razne opasnosti i dr)“.

Nažalost, ovo upućuje na zaklјučak, da je trebalo sa srpske zemlјe ukloniti sve što upućuje - da su srpski krajevi u drevnim vremenima bili s civilizovanim stanovništvom. Tome su, svojim postupcima, doprinosili srpski i slovenski državnici i naučnici, jer, često, nisu bili svesni svog negativnog učinka. To se uočava kao negativnost tek u našem vremenu. Sreća, zapadnoevropski falsifikati o Srbima i drugim Slovenima se polako shvataju i tome će biti reči na najavlјenom (u decembru 2017) međunarodnom opštenaučnom skupu, u Sankt Peterburgu, Rusija, na kojem će se posvetiti pažnja i prepoznavanju odlika različitih kultura, a uz to će se tragati za poreklom evropskih naroda, njihovim jezicima i njihovom kulturnom baštinom – u drevnim vremenima.  I svakoko, lako će se dokazati da su prapostojbine Slovena i današnja Rusija i Helm (Balkan), a da su današnje Prokletije bile TROJANSKE PLANINE – iznad legendarnog grada Troje – na Skadarskom jezeru.

            Upućujem Vas na činjenicu da je Izdavač „Miroslav“, Beograd, Goce Delčeva 15, tel 011/297-0875, Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.. objavio mnoge knjige o falsifikovanoj kolonijalnoj germanskoj istoriji Slovena. Ovaj izdavač ima i pesme prepevane na deseterac: „Ilijada“, „Odiseja“, „Enejida“ i „Rgvede“, u kojima se prepoznaje da je reč u njima o precima Srba (Slovena) u drevnim vremenima.

            Pošto su počeli izbori za predsednika u Republici Srbiji, treba upitati sve stranke i sve kandidate, da li će se opredeliti, da u svom nastupu pred biračima – osvetle ovu istinu o podacima iz drevnih vremena, gde se spominju odlike srpske (slovenske) države, imena plemena, verskih obreda, jezika i kulturne baštine, čime se osporava germanska tvrdnja da su se naši preci opismenili tek u 9. stoleću Nove ere.

            Takođe, vrlo je važno, trebali bi se oni opredeliti - da se Prokletijama vrati staro izvorno ime – TROJANSKE PLANINE!

 S poštovanjem,

Slobodan Jarčević, sr