Vlada RSK u u prognostvu

S. Jarčević: Muslimani/Bošnjaci su srbskog porijekla

jarcevicUZALUDNO ŠKOLOVANјE – XXIV - MUSLIMANI SU SAMO SRBI –

Srbin musliman, prof. Salih Selimović iz Sjenice, član Srpske razvojne akademije (RAS) u Beogradu, objavio je svoju 12. stručnu knjigu o srpskom narodu i srpskim zavičajima: „Prezimena i njihovo poreklo na Sjeničko-peštarskoj visoravni“, Izdavač „Grafičar“, Užice.

Recezent, prof. Hadži Jovo Medojević je visoko ocenio značaj ove knjige za srpski narod sve tri veroispovesti i srpsku državu, te je, između ostalog, naveo:

            „Za ovu knjigu Saliha Selimovića su potrebne čvrste korice, jer će je mnoge generacije prenositi iz ruke u ruku i te korice će nositi Selimovićevo dugo i teško traganje o porijeklu stanovništva Sjeničko-peštarske visoravni – od antičkog perioda do savrmenih aantropogeografskih procesa. Selimović, metodologijom Jovana Cvijića, rodonačelnika ovakve vrste istraživanja, homogeno opisuje razvijanja i grananja svih bratstava i porodica Sjeničko-peštarske visoravni...“

            Činjenica da je reč o jednoj srpskoj oblasti i njenom stanovništvu od Antike do danas – pomaže nam da se otkrije istina o srpskim precima i da se shvati, da su kolonijalne sile na srpskoj zemlјi (Turska, Mletačka, Austrija, Mađarska, Nemačka...) prevodile poroblјeni srpski pravoslavni narod u islamsku i katoličku veroispovest, a zatim ova tri verska ogranka zavađali da bi međusobno ratovala, kako bi okupator lakše i što duže držao u ropstvu sve tri verske grupe istog naroda. Danas je već uveliko otkriveno, da su okupatori te i druge srpske ogranke pretvarali i u veštačke nesrpske narode (nacijae): Hrvate, Bošnjake, Makedonce, Crnogorce, pa čak i u Šiptare.

            Sve ove kolonijalne podvale se lako uočavaju i u ovom delu Saliha Selimovića, jer je u njega uneo podatke iz originalnih sačuvanih dokumenata, u kojima je ubeleženo da je stanovništvo Sjeničko-peštarske visoravni naselјavalo delove današnje Srbije, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske Krajine, Makedonije, Crne Gore, a da je, posebno posle velikih ratova, stanovništvo iz ovih srpskih zavičaja naselјavalo Sjeničko-peštarsku oblast. Istorodnost peštarskih pravoslavaca i muslimana je očigledna, jer je prof. Selimović ubeležio i podatke iz kojih pravoslavnih porodica je poneko islamiziran, te je tada menjao i ime i prezime – te je njegovo potomstvo, rečenim planom okupatora, uveravano da ne pripada istom narodu kojem pripada potomstvo njegovog rođenog brata pravoslavne vere. Ovim podatkom se ruši temelј u savremenim školskim udžbenicima muslimana u Bosni i Hercegovini, u kojima piše da su muslimani poreklom od antičkog naroda i nekakvih bogumila koji su u Antici živeli na Balkanu, kad su navodni srpski preci bili još u Rusiji, oko reka Dnjepra, Dnjestra i Visle. A da su muslimani i pravoslavci istog roda, prof. Selimović to potvrđuje i jednom fotografijom iz 1919. godine, na strani 14. knjige. Reč je o fotografiji porodice Pejović iz sela Orašca, koju je snimio Andro Bogdanović. Uslikana je Ružica Pejović sa svoja dva sina – Lukom i Alijom. Luka ima kapu šajkaču, a Alija tursku čalmu. Oba Pejovića su imala potomstvo i prosto je neverovatno da njihovi unuci sad mogu tvrditi da ne pripadaju istom narodu! A đedovi su im bili u istoj porodici! Da su muslimani, tzv. Bošnjaci, samo pripadnici srpskog naroda, prof. Selimović prikazuje i na slučaju muslimanske porodice Tmušić, iz Sjenice, na str. 321. Ova porodica nije menjala prezime posle islamiziranja. Poreklom je od pravoslavnih Vasojevića, naselјe Tmušića kod Police.

            Ova knjiga prof. Saliha Selimovića je od velike istorijske vrednosti i on je poručio čitaocima na što se njen sadržaj odnosi – navodeći Valterovu izjavu:

            „ŽIVIMO U VREME KAD ISTINA VIŠE NIJE SAKRIVENA OD LjUDI. DANAS SE LjUDI SAKRIVAJU OD ISTINE“.

S poštovanjem,

Slobodan Jarčević, sr