Vlada RSK u u prognostvu

SAD - Istra i Zadar su Srbski

RSK memo

Br. 49/17 – 30. jun - 7525 (2017

SAD – ISTRA I ZADAR SU SRPSKI

Dana 23,juna 7525 (2017) smo Vam dostavili podatak da međunarono pravo predviđa podelu morske obale kad se država posednik te obale podeli na više država – tada svaka naslednica dobija deo morske obale, bez obzira da li je, svojom teritorijom, naslonjena na morsku obalu, ili ne. Obavestili smo Vas, da je Slovenija, naslednica SFR Jugoslavije, pokrenula pitanje podele obale i otoka Jadranskog mora, međutim, njen predlog nisu prihvatile ostale naslednice: Srbija, Makedonija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina. Tad je Slovenija, samostalno, pokrenula pregovore s Hrvatskom – da joj se dodeli Piranski zaliv, o čemu je Arbitražni sud, 28. juna 2017. godine, doneo odluku da se Sloveniji dodele dve trećine ovog jadranskog zaliva, ali je Vlada Hrvatske saopštila – da neće sprovesti u delo ovu odluku Arbitražnog suda.

S obzirom da je arhiva s dokumentacijom Republike Srpske Krajine o ovom predmetu zaplenjena od strane policije Republike Srbije (26. februara 1996. i kasnije), imali smo sreće da smo na sajtu TV-92 našli podatke o slovenačkom zahtevu za podelu obale i otoka Jadranskog mora (što je Hrvatska sama, protivzakonito, zaposela), te vam tekst tog dokumenta dostavlјamo.

Najzanimlјiviji deo u njemu je taj, da su Sjedinjene Američke Države posle Drugog svetskog rata, a uz saglasnost Velike Britanije i Sovjetskog Saveza, oduzele Istru, Zadar i nekoliko otoka od Italije i uklјučili ih u Jugoslaviji, jer je Italija bila okupator srpskih zemalјa i oformila je fašističku Nezavisnu Državu Hrvatsku, u kojoj je obalјeno, od 1941. do 1945 (u velikim razmerama) istreblјenje Srba, Roma i Jevreja. Za ovo je osuđena Italija i oduzeti su joj: Istra, Zadar i neki otoci – da bi se pripojili srpskoj državnoj teritoriji, a ne hrvatskoj. Po ovoj odluci Amerike, Britanije i Sovjetskog Saveza, jasno je da Istra, Zadar i nekoliko otoka Jadranskog mora pripadaju Republici Srpskoj Krajini, o čemu su Skupština i Vlada Republike Srpske Krajine i ranije obaveštavli svetsku i domaću javnost. Vlada RS Krajine je još 1993. godine pregovarala s predstavnicima Italije o podeli istočne obale Jadranskog mora, jer su Italijani bili odlučili da deo oduzete teritorije ostane u srpskoj držav (RS Krajini), a jedan deo da se vrati Italiji. Međutim, Italija je prekinula te pregovore i o tome obavestila Vladu RS Krajine, jer su to od nje zahtevali rukovodioci Evropske zajednice i NATO-a. Treba verovati, da bi Vlada Italije pristala na tu podelu - danas, ako bi to prihvatila i Srbija, i Makeodnija, i Crna Gora, i Bosna i Hercegovina – Slovenija to već čini.

Vlada RS Krajine u progonstvu koristi i ovu priliku da pozove vlade Makedonije, Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, da se saglase s mišlјenjem Vlade RS Krajine i Slovenije, te da pokrenu pitanje podele obale i otoka Jadranskog mora – jer je to predviđeno međunarodnim pravom i dokumentima UN.

S poštovanjem,

Milorad Buha, predsednik Vlade