Vlada RSK u u prognostvu

Centrala "Krško" je zajednička imovina

RSK memo

PREDSEDNIK REPUBLIKE SRBIJE NјEGOVA EKSELENCIJA ALEKSANDAR VUČIĆ, Andrićev venac 1, 11000 Beograd, Srbija

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

PREDSEDNIK VLADE REPUBLIKE SRBIJE, NјENA EKSELENCIJA ANA BRNABIĆ, 11.000  B E O G R A D, Nemanjina  11

tel/faks: 3620-115
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

CETRALA „KRŠKO“ ZAJEDNIČKA IMOVINA

          Vaše Ekselencije,

S obzirom da Vlada Republike Srpske Krajine u progonstvu zastupa interese 800,000 prognanih Srba iz Republike Srpske Krajine (Zone pod zaštitom Ujedinjenih nacija) i Hrvatske, a, takođe, i interese Srba u Republici Srbiji i u ostalim državama na teritoriji bivše Jugoslavije, usuđujem se obratiti Vašim Ekselencijama i podsetiti ih da im je u nadležnosti – obezbeđenje interesa srpskog naroda i pripadnika drugih nacionalnosti u Republici Srbiji. A inters stanovnika Republike Srbije je da se zajednička imovina SFR Jugoslavije raspodeli svim novim državama, kako je to učinjeno i sa zajedničkom imovinom iz Republike Srbije.

Podsećam Vaše Ekslencije, da je nuklearna centrala „Krško“ u Sloveniji imovina svih naslednica Jugoslavije, jer njena izgradnja i kupovina uređaja su plaćeni novcem iz saveznog budžeta, a ne iz budžeta Reublike Slovenije, kako je to krivotvoreno u knjigovodstvenim dokumentima Izvršnog veća Slovenije u Ljublјani (inače, otkriveno je da su i Slovenija i Hrvatska knjižile pokrivanje troškova - kao uplate iz republičkog budžeta – prilikom obavlјana izgradnje puteva, preduzeća i ustanova u Sloveniji i Hrvatskoj – a novac je uziman iz saveznog budžeta). To su Slovenci učinili i s nuklearnom centralom „Krško“ – iako su svi njeni troškovi podmireni iz saveznog budžeta. Novac je pozajmlјen – u vidu kredita - od Savezne Republike Nemačke, u vreme vlasti kancelara Vili Branta (1969 – 1972). Kredit je stoposto vraćen s kamatom iz saveznog budžeta, o čemu je sačuvana dokumentacija u Narodnoj banci Jugoslavije.

Predsednik Slobodan Milošević je pokušao staviti na dnevni red obavezu Slovenije da isplati Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj procenat novca uloženog iz svih republika za izgradnju nuklearene centrale „Krško“, ali su predstavnici Evropske zajednice tražili da on odustane od ovog zahteva, uslovlјavaju ći ga produženjem privrednih i trgovačkih sankcija Srbiji i Crnoj Gpro. U teškoj privrednoj situaciji, predsednik Milošević je povukao taj zahtev, ali ga se nikad nije odrekao – što znači da se pitanje isplate vrednosti „Krškog“ svim naslednicama Jugoslavije može pokrenuti i danas.

Vlada RS Krajine u progonstvu je na ovu činjenicu skretala pažnju svim premijerima i predsednicima Republike Srbije, od 1990. do danas, ali se oni nisu odlučili da vrate imovinu iz Slovenije – koja pripada svim stanovnicima Republike Srbije, te se nadamo da će Vaše Ekselencije shvatiti da je to i danas obaveza premijera i predsednika Republike Srbije, što je i obaveza državnika Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.  

S poštovanjem,

          Milorad Buha, predsednik Vlade