Vlada RSK u u prognostvu

Tužba protiv Hrvacke

RSK memo640

Br. 42/18 –28.  avgust 7526 (2018)

TUŽBA PROTIV HRVATSKE

Gospodinu Dušanu D. Bratiću, advokatu

St. Skadarska no.10
11 000 Belgrade, Republic of Serbia
Tel: +381 11 32 22 355
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

PREDMET: Tužba protiv Hrvatske za zločin genocida nad Srbima.

            Gospodine Bratiću,

            Danas sam pročitao u dnevnom listu „Politika“, Beograd, da ste Tužilaštvu za ratne zločine Republike Srbije predali tužbu protiv Republike Hrvatske, jer je njena vojska izvršila zločin, ubivši iz vojnog aviona, 7. avgusta 1995, šest odraslih srpskih civila i četvoro dece, dok se srpsko vozilo kretalo na Petrovačkoj cesti u Republici Srpskoj.

            Gospodine Bratiću,

            U ime Vlade i Skupštine Republike Srpske Krajine u progonstvu, i u ime 800.000 prognanih Srba iz Republike Srpske Krajine (Zone pod zaštitom UN) i hrvatskih gradova, najiskrenije Vam zahvaljujem na podnesenoj tužbi protiv Republike Hrvatske. Vaš korak će pomoći da javnost shvati, da je Hrvatska obavila nad Srbima zločin genocida od 1990. do 1995. godine i da za to nije odgovarala. Tom prilikom je i okupirala srpsku etničku i istorijsku teritoriju, koja je bila pod zaštitom UN, a, nažalost, nijedna ustanova Organizacije ujedinjenih nacija nije pokrenula postupak protiv Hrvatske, da bi Hrvatska uklonila posledice zločina genocida nad Srbima i da teritoriju RS Krajine (Zone pod zaštitom UN) vrati na upravu Vladi i Skupštini Republike Srpske Krajine.

            Gospodine Bratiću,

            Nadam se da Vaša tužba može pokrenuti članice UN i članice Evropske unije, da shvate da su, pomažući ovaj hrvatski zločin genocida nad Srbima, i same saučesnice tog zločina. I zato, što je Hrvatska, uz uništavanje srpske nepokretne imovine, prisvojila svu preostalu srpsku pokretnu i nepokretnu imovinu, čime je prekršila osnovne odredbe međunarodnog prava – jer je, po njima, privatno vlasništvo nedodirljivo. Imivina se vlasniku ne može oduzimati. Pored takvog hrvatskog postupka (protivpravnog), Hravatska je lišavajući Srbe prava na imovinu, lišila ih i drugih ljudskih prava. Srbi su imali državotvornost na svojoj teritoriji još od 1630. godine, kad im je kolonijalna Austrija ustupila državnu samoupravu – to je regulisala „Srpskim ustavom“ („Statuta Valahorum) – Srbi su tada nosili i drugo nacionalno ime – Vlasi, te je otud naziv „Valahorum“). U to vreme, Hrvati još nisu bili ni formirani kao narod, a usudili su se ukinuti Srbima tu državnost 1991. godine, kad su odlukom u Parlamentu proglasili Srbe – NACIONALNOM MANjINOM. Naravno, time su ih lišili državnosti koju su imali u jugoslovenskoj federalnoj jedinici Hrvatskoj – na osnovu Ustava i zakona iz 1945. godine.

            Ovi i drugi oblici hrvatskog zločina genocida nad Srbima od 1990. do 1995. biće sve uočljiviji i nadam se, gospodine Bratiću, da će tome mnogo pomoći i Vaša tužba protiv Hrvatske – za zločin nad srpskim civilima 7. avgusta 1995, na Petrovačkoj cesti, u Republici Srpskoj.

            Ova zahvalnica će biti upućena svim ambasadama, redakcijama, akademijama, naučnicima i novinarima i u Srbiji i u stranim državama, te Vam još jednom iskreno upućujem reči hvale.

            S poštovanjem,

            Milorad Buha, predsednik Vlade, sr