Sarajevsko-romanijska regija

opština hadžići saopštenjeNa Savindan 27.12021. godine “Udruženje Istina i pravda” je organizovalo komemoraciju dvadesetčetvorici ubijenih, poginulih i umrlih logoraša tarčinskog logora “Silos”. Reakciju na događaj i neke izjave učesnika komemoracije možete vidjeti na fejsbukovoj stranici Opštine Hadžići. Govore o “sramnom iznoženju notornih laži”.

 Koliko je Opština Hadžići pristrasna govori njihov simbol opštine urađen isključivo u zelenoj boji sa isključivo islamskim simbolom, kao da tu ne žive i neki drugačiji. Takođe o tome govori i promjena imena mjesta Mejina luka u Mehina luka. Meja je riječ koja označava granicu tj. “među”, u ovom slučaju se radi o međi vodotokova raznih slivova, a ne o nekom Mehi.

Doduše i Srbi su promijenili ime mjestu u Tarčin, jer je bilo neodgovarajuće da se mjesto u kojem žive Srbi naziva Turčin.

Koliko u svemu ima istine vezano za logor “Silos” sami procijenite nakon gledanja ovih videova:

sarajevo slet3Sokolska župa Sarajevo priredila je 1934. slet na Vidovdan, povodom 25-godišnjice postojanja. (1) Na radiostanici Beograd održano je predavanje pod nazivom „Nacionalno-istorijski značaj Vidovdanskog sleta 1934”. U predavanju je istaknuto : „Pokrajinski slet koji se održaje u Sarajevu na Vidovdan 1934 priređuje se kao spomen dvadesetogodišnjice historijskog Vidovdana 1914, kada je u Sarajevu započela zadnja faza u ispolinskoj borbi našega naroda za svoje ujedinjenje i oslobođenje i dvadesetpetogodišnjice  osnivanja prve sokolske organizacije za Bosnu i Hercegovinu : Srpske Sokolske župe Bosansko-Hercegovačke.  ... Dotle su postojala društva pod imenima : Obilić, Dušan Silni i Srpski Soko. Od godine 1909 stvara se ne samo jedinstveno ime „Srpski Soko”, nego se sistematski provodi unutrašnja i tehnička organizacija Sokola Bosne i Hercegovine. ... U septembru te iste godine prilikom proslave desetgodišnjice društva „Prosvjete” u Sarajevu, Sokoli čine ne samo veoma značajan nego i najinteresantniji dio programa proslave. Tu prvi put istupaju zajedno sa Pobratimima i seoskim Sokolima iz Mostara i Bos. Gradiške, koji svojim disciplinovanim istupom izazivaju opšte oduševljenje.”

Program predsletskih i sletskih svečanosti bio je : 2 juna 1934. utakmice srednjoškolske omladine. U veče je bio polazak štafete iz Sarajeva za Topolu i večernja  akademija u prostorijama Sokolskog društva Sarajevo. 3 juna 1934. povorka srednjoškolske omladine. Javni nastup  srednjoškolske omladine.

Sarajevsko zvornička regija udzbenik1

Sarajevski region je bio naseljen još od neolitskog vremena. Iz tog vremena datira Butmirska kultura. Butmirsku kulturu su pronašli austrougarski arheolozi još 1893. godine. Butmirska kultura je bila jedinstvena sa svojom razvijenom grnčarijom i zanatstvom.

Podrinje, meridijanski izdužena regija oko rijeke Drine, sa srpskim i bosanskim dijelom.Oko donjeg toka rijeke u srbijanskom Podrinju izdvaja se nekoliko makroregija: Azbukovica, Jadar, Lešnica, Mačva, a u Bosni Semberija (makroplavina) i Birač. Na sjeveru se graniči sa Posavinom.

Podrinje, meridijanski izdužena regija oko rijeke Drine, sa srpskim i bosanskim dijelom.

Oko donjeg toka rijeke u srbijanskom Podrinju izdvaja se nekoliko makroregija: Azbukovica, Jadar, Lešnica, Mačva, a u Bosni Semberija (makroplavina) i Birač. Na sjeveru se graniči sa Posavinom. Podrinje je izgrađeno od raznovrsnih stijena, među kojima su i magmatske, sa rudištima oko Krupnja, Zajače, Zvornika, Vlasenice, Srebrenice, Bratunac ... (antimon, olovo, cink, boksit i dr.). Podrinje je privredno nedovoljno razvijeno, pretežno poljoprivredno i hidroenergetski izuzetno bogato (hidroelektrane »Bajina Bašta«,»Zvornik« i »Višegrad«), jer je Drina hidroenergijom najbogatija rijeka bivše Jugoslavije. Sa poljoprivrednog aspekta Podrinje je poznato po proizvodnji jagodičastog voća, maline i kupine, posebno na području Bratunca i Ljubovije. Podrinje je i industrijski već razvijeno, ali je bez dobrih saobraćajnih veza-pruga od Šapca vodi samo do Zvornika, a slabiji put do Bajine Bašte (preko Ljubovije). Kanjonski i klisurasti dio doline Drine nepogodan je za gradnju saobraćajnica, iako rijeka prosijeca prirodan put kroz Dinaride daleko ka jugu. Podrinje je slabo naseljeno i bez većih gradova, među kojima je Loznica najveći. U njemu se nalaze tri prirodan lječilišta: Banja Koviljača u Srbiji, a u istočnoj Bosni su Srebrenička Banja (Crni guber) i Višegradska Banja .

Romanija: Od Sokolačke teritorije nije daleko pećina Starine Novaka. Postoje mnoge legende o junačkim podvizima balkanskog gorskog cara. Glasinačko polje neki nazivaju svetilištem. Jedan putopis napisao je Milan Karanović, a novinska kuća „Politika“ objavila 23. Februara 1928. godine.

Podaci o srpskom stanovništvu grada Sarajeva i sarajevskog kotara do kojih smo došli koristeći „Šematizam pravoslavne mitropolije Dabrobosanske“ iz 1882. godine predstavlјaju prvi precizan popis Srpskog pravoslavnog živlјa. Navedena su imena sela, broj kuća, duša i Krsne slave koje stanovništvo slavi. Tu su još neki zanimlјivi podaci, kao npr. imena paroha u parohijama.

Poslije Berlinskog kongresa 1878. Austro-Ugarska je dobila mandat da okupira Bosnu i Hercegovinu. Pravoslavno živlјe u Bosni i Hercegovini je najzad moglo da odahne. Završio se dugi period teškog života pod okupacijom Turaka. Srbi su najzad mogli da krenu u socijalni, kulturni i vjerski preporod, zbog malo bolјih prava koja su dobili u Austrougarskoj monarhiji.