Istorijske ličnosti

Danilo Srdić

Danilo Srdić

Vrhovine, 10. VIII 1896 - 28. VII 1937)

Poznat pod nadimkom Crveni komandant, je bio srpski revolucionar i sovjetski vojskovođa iz Like, poznat po učešću u Oktobarskoj revoluciji, ali i kao jedna od najistaknutijih žrtava Velike čistke.Nosilac je najvišeg sovjetskog odlikovanja Ordena Crvene zastave.

socivica stanko

Sočivica Stanko (Stanislav)

(Region Trebinja, oko 1715. – nepoznato, 1777.)

Bio je podanik osmanskih plemića Umetalčića, koje je, zbog tiranije koje je zu pomoć braće pobio. Prešao je potom na mletačku teritoriju, na područje Imotskoga, gdje se uglavnom bavio trgovinom i hajdučijom.

gacinovic(1890. god. Kačanj kod Bileće - 11. avgusta 1917)

Vladimir Gaćinović bio je književnik, esejista, može se reći i filozof, revolucionar i idejni tvorac Mlade Bosne. Rođen je 1890. godine u selu Kačnju kod Bileće. Osnovnu školu završio je u Bileći i školovanje nastavio u Mostaru. Već tada, Gaćinović je postao dio literarno-filozofskog društva Matica i jednog mlađeg nacionalističko-socijalnog Sloboda koje se okupljalo oko Bogdana Žerajića. U Matici je dao svoje književne prikaze o Kočiću, a u Slobodi učestvuje u diskusijama o revoluciji.

nikola krestic

Nikola Krestić

( Zagreb, 22. decembra 1824. - Zagreb, 1. decembra 1887)

Krestić predstravlja političku ličnost Srba u Hrvatskoj koja je stekla značajno ime još u vreme bana Jelačića. Gimnaziju je završio u Zagrebu, filozofiju u Pešti, a prava u Zagrebu, gde je 1847. otvorio advokatsku kancelariju. Ban Jelačić ga je 1848. i 1849. zaposlio kao svog tajnika (sekretara).

lmamula

Lazar Mamula

(Gomirje, 22. maj 1795 — Beč, 12. januar 1878)

Austrougarski general i namesnik Dalmacije.Lazar Mamula je Srbin iz Gorskog Kotara, današnja Republika Hrvatska. Rođen 1795. godine u Gomirju, mestu u kojem se nalazi poznati srpski manastir Gomirje.