ZS logo sajt

Istorijske ličnosti

Luka Vukajlović

lukav

Luka Vukalović

(Bogojevići u Zupcima,Trebinje, Istočna Hercegovina, 18. oktobar 1823 — Saltakča, Odesa, Rusija 6. jul 1873)

Vođa srpskog ustanka u Hercegovini 1852—1862.Vukalović je u Trebinju izučio puškarski zanat i neko vreme se bavio njime u Herceg Novom. U doba Omer-pašine akcije protiv Crne Gore vratio se 1852. u rodni kraj, gde je izabran za plemenskog glavara i kapetana.

Petar Popovic Pecija

Petr Pecija  

Petar Popović Pecija

(1826. — 1875)

Petar Popović, zvani Pecija (1826. — 1875) je rođen od oca Petra i majke Ilinke u selu Bušević u Krupskoj. Većinu života proveo je u gradu Kostajnici.Petar je sam naučio pisati i čitati, a osim srpskog govorio je i turski jezik.

Pero Kreco

Srpski vojvoda Перо Крецо

Pero Kreco
(1846 — 1907)

Vojvoda, odnosno jedan od vođa bosansko-hercegovačkog ustanka protiv otomanske vlasti 1875 — 1878. i poslanik prve skupštine austrougarske provincije Bosne i Hercegovine.

Ilija Smiljanić

Ilija Smiljanić

(Lika, nepoznato - Vučjak, klanac na Velebitu, 5. septembra 1654)

Uskočki harambaša i serdar.
Iz rada Božidara Petranovića, pisanog o srpskoj porodici Smiljanića u Srpsko-dalmatinskom magazinu iz 1841. godine, vidi se da je Ilija sin Petra Smiljanića, istaknutog harambaše rodom iz Like. Ilije je uskočki (morlački) harambaša, serdar i narodni junak Dalmacije iz 17. vijeka. Za vrijeme mletačko-turskog (Kandijskog) rata 1645-1669, kda je teret odbrane Dalmacije pao na uskoke, komandovao je odredom čija su dejstva, uz ostale uskočke čete, imala odlučujući značaj za odbranu Ravnih Kotara.

Vasilije-Vajan Kovačević

Srpski pop Vasilije Vajan Kovacevic 1844 1896.jpeg

Vasilije-Vajan Kovačević

(Pritoka-Bihać, 1844-1896)

Sveštenik Srpske pravoslavne crkve, cenjeni nacionalni radnik i srpski krajiški vojvoda, bio je jedan od glavnih vođa Bosansko-hercegovačkog ustanka (1875-1878).

Vuk Mandušić

vuk mandusic

Vuk Mandušić

Srpski uskočki vojvoda (harambaša) u Dalmaciji (okolina Šibenika, sada selo Bribir do Bribirskih Mostina) iz 17. vijeka, koji je ratovao u službi Mletačke republike protiv Turaka, za vrijeme Kandijskog rata. U mletačkim izvorima se spominje kao pravoslavni Morlak (Vlah), kako su tada nazivali Srbe. Sa svojim četama je prodirao na tursku teritoriju, pljačkao i ubijao Turke.

Tešana Podrugović

gusle16

Tešan Podrugović

(1783-1815.)

On je vrlo lijepo znao udarati u gusle, ali pjevati nije znao (ili nije ćeo) nikako, nego je pjesme kazivao kao iz knjige; i za skupljanje pjesama taki su ljudi najbolji, jer oni osobito paze na red i na misli, a pjevači (osobito koji su samo pjevači) mlogi pjevaju i ne misleći šta…

Stojan Janković

stojan jankovic

Stojan Janković

Stojan Mitrović Janković

(oko 1635—1687)

U srpskoj narodnoj pesmi češće izgovaran kao Janković Stojan) bio je jedan od vođa kotarskih uskoka u XVII veku, poglavar i upravnik morlaka, serdar Kotara, kavaljer sv. Marka, konjički kapetan, zapovednik tvrđave Ostrovice.
Stojan Janković je sin Janka Mitrovića (1613—1659), harambaše, glavnog poglavara morlačke narodne vojske u Kandijskom ratu, čiji otac Mitar je iz Žegara. Mitrovići su se doselili zajedno sa drugim Žegaranima 1647. u Budim kod Posedarja na mletačkoj teritoriji.1)

Mladen Sojanović

mladens

Mladen Stojanović

(Prijedor, 7.april 1896. – Jošavka, 2.april 1942.)

...»I rodi mi se sin Mladen, sedmog aprila 1896. godine», zabilježi proto Simo Stojanović radostan trenutak. Tog dana, a već je imao dvije kćerke, rodi mu se prvo muško dijete. U čudno vrijeme. Jednu okupaciju, onu tursku, zamijenila je druga, ovaj put velika imperija Habzburga.

Mihajlo Latas - Omer-paša Latas

Omer Pacha LATAS

Mihajlo Latas (Omer-paša Latas)

 (Janja Gora, opština Plaški, 24. septembar 1806 – Carigrad, 18. april 1871)

Turski paša srpskog porijekla, rodom iz srpskog područja u Hrvatskoj.Prvo, ime mu je bilo Mihailo, „Mićo“. Rođen u Janjoj Gori koja se u to vrijeme nalazila u Austriji, kao sin nižeg oficira u austrijskoj vojsci, učio je srednju školu u Gospiću.

Stevan Binički

Mladi Stevan Binicki

Stevan Binički

(Mušaluk, Gospić, 20. decembar 1840 — Beograd, 28. april 1903.)

Oficir austrijske i kasnije srpske vojske.Stevan Binički, se školovao za inžinjerijskog graničarskog tehničara u Italiji i u Austriji. U austrijskoj vojsci se ističe 1866. tokom bitke kod Kenigreca. Položivši zakletvu za srpskog podanika, 16. aprila 1868, primio je srpsko državljanstvo.

Lazar Škundrić

lazar skundric

Lazar Lazo Škundrić

(1825-19??)

Poslednji lički hajdučki vođa (harambaša: 1862-1865), rodio se 1825. godine u selu Prljevu (Lika) u srpskoj pravoslavnoj porodici, od oca Dane Škundrića (17??-1850) i majke Janje Bukarica (17??-1842), koja je pre udaje živela u Erveniku (severna Dalmacija).

Stevan Šupljikac

st supljikac

Stevan Šupljikac
(Petrinja, 1786 – Pančevo, 27. decembar 1848.)

Austrijski general-major i prvi vojvoda Srpske Vojvodine. Rođen je u Petrinji u Austriji (današnja Hrvatska), a umro u Pančevu (Vojvodina, Austrija (danas Srbija).
Šupljikac potiče iz graničarske porodice.

Vojvoda Trivun Bundalo

trivun bundalo

Trivun Bundalo

(Hašani – Krupa, 1842. - ? )

Vojvoda Trivun Bundalo, rodjen u Hašanima (Krupa na Uni), od oca Jovana i majke Deve. Jedan od vodja bosansko-hercegovačkog ustanka 1875 – 1878. Savremenik i saborac krajiških hajduka:Petra Popovica Pecije,Goluba Babića,Trive Amelice, popa Jove Gaka, popa Vajana Kovačevića i Sime Davidovića.

Svetozar Borojević

svetozar borojevic

Svetozar Borojević
Svetozar Borojević od Bojne, (nem. Svetozar Boroević von Bojna, (13. decembar 1856, Umetić, Banija, Vojna krajina, Austrijsko carstvo – 23. maj 1920, Klagenfurt, Republika Austrija)

Feldmaršal austrougarske vojske, jedan od najistaknutijih austrijskih vojskovođa, ugarski (mađarski) plemić (od 1905) sa predikatom „od Bojna", i pravom da bude proizveden u mađarskog barona (od 1917), rođen u srpskoj pravoslavnoj porodici.

Knez Ivo od Semberije

knezivo

Ivan Knežević

(Popovi, 1760 — Šabac, 29. jun/12. jul 1840.)

Poznatiji u narodu kao Knez Ivo od Semberije je bio knez nad svim selima tadašnje Bijeljinske nahije.
Knez Ivo je rođen u Popovima kod Bijeljine. Pored Filipa Višnjića jedan je od najznačajnijih srpskih istorijskih ličnosti rođenih u Semberiji i kao takav se pojavljuje na grbu opštine Bijeljina.

Hadži Staka Skenderova

staka skenderova velika

Hadži Staka Skenderova

Sarajevo, ca.1830./1831.- Sarajevo, 1891.
„No jedno je, što nam se vrlo daje na čudo.Usred Sarajeva, gdje korov divljaštva raste bujno, nikla jedna učiteljka, djevojka, po imenu Staka Skenderova, koja nam se čini kao Deifoba, koja u opustjeloj kakvoj pećini proriče usamljenih glasova žive istine.Ta usamljenica u pustinji, progonjena po neizobraženom općinstvu, sama otvori djevojačku učionicu.“

Sava Vladislavić Raguzinski

vladis

Sava Vladislavić Raguzinski

(Jasenik 1668. - Sankt Peterburg 1738.)


Sava Vladislavić Raguzinski ili „grof Raguzinski ili Ilirski“ (rus. Sávva Lukíč Raguzínskiй-Vladislavič, graf Raguzinskiй ili Illiriйskiй; Jasenik, 1668. - Sankt Peterburg 1738) je bio srpski trgovac i avanturista, koji je kasnije otišao u Rusiju i ušao u službu ruskog cara Petra Velikog. Poverene su mu mnoge diplomatske misije u Carigradu, Rimu i Pekingu. Njegovo najznačajnije delo bio je Kjahtinski dogovor, koji je regulisao odnose Rusije i Kine sve do sredine 19. veka.

Manojlo Bubalo - Kordunaš

xx

Manojlo Bubalo-Kordunaš

(1866—1939)

Otkako je završio učiteljsku školu pa dalje celog svog života, pored pedagoško-prosvetnog rada, bavio se vrlo marljivo skupljanjem narodnih predanja i tako veoma zadužio našu etnološku nauku. Građa koju ovde objavljujemo ima ton pedagoško-etnografskog spisa kakav imaju i drugi njegovi radovi uvek pisani lepim narodnim jezikom s obiljem dragocenog etnološkog materijala.

Golub Babić

golub babic

Golub Babić

Rođen je u Trubaru kod Drvara 7. septembra 1824 g. od oca Ilije i majke Vasilije. Odrastavši najprije se borio protiv turskog zuluma kao hajdučki harambaša u jugozapadnoj Bosni i Tromeđi.

Stojan (Dobrilović) Čupić

stojan cupic

Stojan (Dobrilović) Čupić
(Piva, 1765 — Zvornik, 1815)

Jedan od najznačajnijih vojvoda Prvog srpskog ustanka, poznat i pod imenom Zmaj od Noćaja. Veoma rano je ostao bez roditelja, pa iako mlad, ali i najstariji u porodici, odlučio je da se preseli u Srbiju. Sa tri sestre zaputio se u Mačvu u Crnobarski salaš, gde mu je živeo deda po ocu.

Petar Kovačević Mostarac

pkovacevic

Petar Kovačević Mostarac

(19.avgusta 1793. – 17.juna 1864.)

Rođen 19. avgusta 1793. od oca Mihaila po zanimanju zlatara i majke Rose, jedno vrijeme boravi u Dubrovniku i Sarajevu a potom odlazi u Šibenik radi boljih uslova rada a i zbog kuge koja je u to vrijeme harala ovim krajevima. Petar Kovačević svojim poštenjem stekao je veliki ugled u Šibeniku.

Gavrilo Princip

g.principjpg

Gavrilo Princip

Gavrilo Princip je rođen 25. jula 1894. u Obljaju, kod Bosanskog Grahova a umro je 28. aprila 1918. u češkom zatvoru Terezijenštat. Kao devetnaestogodišnjak i član tajne organizacije Mlada Bosna, izvršio je atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju 28. juna 1914.

Mićo Ljubibratić

mico ljubibratic

Mićo Ljubibratić
(Ljubovo, Trebinje, 1839 — Beograd, 26. februar 1889)

Srpski vojvoda u Hercegovini.U hercegovačkim ustancima (1857—1862) ističe se hrabrošću, sarađuje sa vojvodom Lukom Vukalovićem, i sarađuje sa oslobodilačkim pokretom Garibaldija u Italiji.

Mihajlo Mikašinović

mihajloM

Mihajlo Mikašinović

1715. – 1774.

Bio je vjeran svom narodu i svom pozivu, pa je završio kao tragičar u helenskim vremenima, rekao je penzionirani sociolog Svetozar Livada na promociji knjige "Mihajlo barun Mikašinović od Zmijskog polja" autora Đure Zatezala. Knjiga je posvećena prvom Srbinu koji je u 18. vijeku postao austrijski general, ali je zbog ljubavi prema svom narodu, čija je prava štitio, bio ražalovan i ostavljen da umre u bijedi i samoći.

Ilija Birčanin

Ilija bircanin

Ilija Birčanin

(Kostrača kod Milića 1764 — posečen 4. februar 1804, Valjevo)

Knez podgorske knežine, posečen u Seči knezova krajem januara 1804. (po starom julijanskom kalendaru ili 4. februara po novom) u Valjevu. Sahranjen je u manastiru Ćelije u blizini Valjeva.

Filip Višnjić

Filip Višnjić

(1767-1834)

 Jedan od najpoznatijih srpskih guslara i tvoraca srpskih narodnih pesama.Filip Višnjić je rođen na Majevici , u selu Gornja Trnova , opštinaUgljevik . Oslepevši od velikih boginja još kao dete, Višnjić je postao profesionalni pevač.

Slobodan Jarčević

jarcevic

Slobodan Jarčević

(ro­đen 02. februara 1942. u Gornjem Rav­nom, Ku­pres, Jugoslavija)

Po­ro­di­ca Slobodana Jarčevića pre­se­lje­na je u No­ve Ko­zar­ce, Opština Ki­kin­da, Ba­nat – SR Srbija, 1946. go­di­ne. Otac, bo­rac an­ti­fa­ši­sta je umro1949, pa je Slobodan ostao s maj­kom i dva mla­đa bra­ta. Maj­ka mu je bi­la ne­pi­sme­na rad­ni­ca, te mu je ško­lo­va­nje bi­lo ne­re­dov­no.

Sadržaj na sajtu podliježe zaštiti autorskih prava, te je za njegovo preuzimanje potrebno navesti izvor kao i obavijestiti nas o preuzimanju

Please publish modules in offcanvas position.